Støtter norske soldater som drepte

- De norske KFOR-soldatene er krigshelter, sier vennene til Kastriot Elshani (22), som onsdag ble skutt og drept av norske KFOR-soldater. De legger all skyld på serberne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PRISTINA (Dagbladet): Vennegjengen som var med på demonstrasjonene utenfor Caglavica, bærer ikke nag til soldatene som drepte kameraten deres onsdag i forrige uke. Nordmennene og KFOR hylles fortsatt for at de kastet ut serberne i 1999.

Broren ble skutt

- Vi hadde hørt om barna som druknet i Mitrovica og dro mot Caglavica for å holde en fredelig demonstrasjon, sier Gouxim Gerxhaliv (17). Brødrene Kastriot og Bajram Elshani var sammen med dem, og de hevder de ble beskutt av serbiske snikskyttere fra hus bakenfor nordmennene.

- Plutselig fikk vi høre at Bajram var truffet i hodet og allerede var død. Kastriot ble helt vill da han fikk høre det. Han skrek, løp i ring og kastet seg inn i en lastebil som tilfeldigvis sto der. Han sa han ville inn til serberne og hevne broren, forteller Gouxim.

Kastriot kjørte rett mot de norske soldatene for å trenge gjennom sperringen. Da han ikke gjorde tegn til å stoppe, skjøt og drepte norske soldater den unge gutten.

- Heller ikke familien til de drepte brødrene har sagt noe vondt om KFOR etter det som skjedde. Vi er alle i sjokk, sier Gouxim. To av søstrene til guttene har vært lagt inn på psykiatrisk etter tapet av brødrene.

- At de ikke bebreider oss for det som skjedde, stemmer godt med mitt inntrykk av hvordan albanere ser på oss, sier stabssjef John-Arne Nyland til Dagbladet.

Haglet stein

At demonstrasjonen var fredelig er de norske KFOR-soldatene ikke enige i.

- Det haglet med stein, flasker og molotovcocktailer, fortalte den norske KFOR-soldaten Robin Danielsen (20) fra Kristiansund til NTB fredag.

- De gikk løs på oss med alt de hadde.

Familien til de drepte brødrene har nå reist ut til landsbyen Baice for å sørge. Nå venter de bare på at FN-politiet blir ferdig med undersøkelsene av likene, slik at de kan få gravlagt de to guttene.