- Støtter overgrep

LONDON (Dagbladet): - Derek Summerfield og den lille kretsen rundt ham nedvurderer og undervurderer så vel fagfolk som foreldre til barn i krigsrammede land, sier Magne Raundalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han understreker at han overalt jobber med lokale fagfolk.

- I alle de kulturer der jeg har arbeidet, har jeg opplevd en spenning mellom de kreftene som vil undertrykke og fortie barnas smerte og traumer og dem som vil lytte og hjelpe. Svært ofte er det mannskulturen som ikke vil høre og kvinnene som ber om hjelp for sine barn, sier han.

Skader

- Ofte er det politiske krefter, og ikke kulturen, som legger lokket på. Overgriperne vil selvsagt ikke at traumebehandlerne skal få innblikk i de livslange skadene de har påført store deler av barnegenerasjonen. Å ikke ville se eller hjelpe traumatiserte barn, er å ta parti for overgriperne, sier Raundalen.

Han understreker at i mange land har kulturen og religionen fine og sterke uttrykksformer, som kan være til hjelp for barn i traumebehandlingen. Mange afrikanske kulturer med bantubakgrunn har sterke og fine uttrykksformer gjennom sang, dans, rollespill og ritualer som kan kombineres med nyere metoder, sier Raundalen.

- Kritikk er både viktig og nødvendig, men slik Summerfield-kretsen opptrer nå, er de ikke lenger kritikere. De driver ureflektert destruksjonstaktikk overfor barn som trenger hjelp.

Krigsminner

Et argument kritikerne bruker, er at man ikke skal rippe opp i barns såre krigsminner.

- Å la være å snakke om det er mye verre enn å fortelle om de vonde minnene. Jeg kaller det å la være å snakke om hendelsene «taushetens brutalitet», sier Raundalen og mener den er svært skadelig.