Støtter seg til 14 år gammel vaskeklut-dom

Hydro-kvinne anker oppsigelse etter rettsrabalder om diesel for 40 kroner.

 NY RUNDE I RETTEN:  Kvinnen som ble oppsagt for å ta tatt fire liter diesel fra arbeidsplassen hos Norsk Hydro i Sunndal, anker nå oppsigelsen til lagmannsretten. Arkivfoto: Bjørn Sigurdssøn, NTB Scanpix.
NY RUNDE I RETTEN: Kvinnen som ble oppsagt for å ta tatt fire liter diesel fra arbeidsplassen hos Norsk Hydro i Sunndal, anker nå oppsigelsen til lagmannsretten. Arkivfoto: Bjørn Sigurdssøn, NTB Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kvinnen som ble sagt opp fra jobben for tyveri av fire liter diesel fra arbeidsgiveren Norsk Hydro i Sunndal, kommer til å anke dommen fra Nordmøre tingrett.

Hun får full økonomisk støtte fra sitt fagforbund Industri Energi med neste runde i lagmannsretten.

- Jeg finner ingen sammenlignbare saker i arkivene til våre forbund. Derimot slo Høyesterett fast i 1999 at nasking fra jobben for så små beløp ikke er grunnlag for oppsigelse, sier Harald Hageland til Dagbladet.

Han er forbundssekretær i LO-forbundet Industri Energi med 60 000 medlemmer.

Vaskekluter i Høyesterett Den 14 år gamle saken fra Høyesterett omhandlet en arbeidstaker i kommunal virksomhet, som i utgangspunktet mistet jobben for å ta tatt med hjem fra jobb vaskekluter og hansker for om lag 100 kroner etter datidens verdi.

Oppsigelsessaken mot den kvinnelige skiftoperatøren i 50-årene i Sunndal gjaldt fire liter avgiftsfri diesel til rundt 40 kroner i 2013-penger.

- Hun har jobbet 26 år ved bedriften uten advarsler, og er naturlig nok nedbrutt for det som har skjedd. Hun jobber i skift som vanlig siden dommen blir anket i disse dager og ikke er rettskraftig, opplyser forbundssekretær Harald Hagland.

Nasking og advarsel Han mener kvinnen ble presset til å tilstå at hun hadde tatt med fire liter diesel - en tilståelse hun trakk tilbake.

- Det er ikke påvist fysisk at kvinnen hadde fire liter diesel eller at bedriften mangler et slikt kvantum, hevder forbundssekretæren.

- Hvordan ville dere som fagforbund håndtert et slikt forhold dersom det var dokumentert ?

- Det ville vi akspetert som nasking med advarsel som logisk konsekvens. Men det er langt derfra til oppsigelse, sier forbundssekretær Harald Hageland.