Støtter svensk nei til norsk laks

Flere norske kommuner, men også norske restauranter burde vurdere å kutte ut norsk oppdrettslaks fra menyen, mener norsk forening. Maaemo serverer den ikke.

LAKS: Oppdrettslaksen er en av Norges største eksportvarer. I Sverige har en kommune nå vedtatt å ikke servere den til barna. Foto: Scanpix
LAKS: Oppdrettslaksen er en av Norges største eksportvarer. I Sverige har en kommune nå vedtatt å ikke servere den til barna. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Den svenske kommunen Åre har vedtatt å ikke servere norsk oppdrettslaks til kommunens barnehage- og grunnskolebarn.

- Man vet at det er helseskadelige stoffer i fôret til oppdrettslaksen. Denne tilsetningen i mat er ikke bra, og som et forsiktighetsprinsipp vil vi ikke at barna våre skal få i seg dette, sier Peter Bergman, som fremmet forslaget for kommunen, til Dagbladet.

LAKSE-STOPP FOR BARNA: Politikeren Peter Bergman i Åre kommune i Sverige har fått gjennomslag for full stopp av servering av norsk oppdrettslaks i kommunens regi til barna. Foto: Niclas Vestfjell
LAKSE-STOPP FOR BARNA: Politikeren Peter Bergman i Åre kommune i Sverige har fått gjennomslag for full stopp av servering av norsk oppdrettslaks i kommunens regi til barna. Foto: Niclas Vestfjell Vis mer

Organisasjonen «Reddvillaksen» støtter den svenske kommunens avgjørelse.

- Vi mener Åre kommune har tatt en riktig og viktig avgjørelse, og støtter dem fullt ut, sier nestleder i foreninga, Tor Inge Dolve, til Dagbladet.

- Vi opplever nå en gryende bevissthet hos folk når det kommer til hva slags stoffer denne fisken faktisk inneholder. Vi synes norske kommuner burde gjøre det samme som Åre. I tillegg mener vi at norske restauranter bør tenke mer over hva de serverer når de gir gjestene oppdrettslaks, sier Dolve.

MAAEMO-SJEF: Esben Holmboe Bang. Foto: Tukka Koski
MAAEMO-SJEF: Esben Holmboe Bang. Foto: Tukka Koski Vis mer

Kjøkkensjef og medeier i Maaemo, Esben Holmboe Bang, er en av dem som har gått til frontalangrep på nasjonalhelligdommen; norsk oppdrettslaks.

Hos Maaemo, som i 2016, som landets første, ble belønnet med tre stjerner i Michelinguiden, er oppdrettslaks noe man aldri vil kunne finne på menyen.

- Jeg er en fagperson som er opptatt av god mat på tallerkenen, og vi har gjort noen valg som vi står for, har Holmboe Bang tidligere sagt til Dagbladet.

Han er ikke tilgjengelig for intervju denne helga, men Dagbladet får bekreftet at Maaemo fortsatt ikke har noen planer om å servere oppdrettslaks.

OPPDRETTER: Ottar Bakke er daglig leder for Ballangen Sjøfarm. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
OPPDRETTER: Ottar Bakke er daglig leder for Ballangen Sjøfarm. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Foretrekker oppdrettslaks

Daglig leder Ottar Bakke i Ballangen Sjøfarm har ingen kommentarer til at den svenske kommunen Åre og restauranten Maaemo ikke ønsker å servere norsk oppdrettslaks.

Han sier at han selv ville valgt oppdrettslaks til middag om valget sto mellom det og norsk villaks.

- Jeg spiser begge deler, men personlig synes jeg oppdrettslaksen er mye mer saftig på smak, forklarer Bakke.

Han forteller videre at han er trygg på at fôret laksen hans får, er trygt.

- Det er testet etter alle normer, nettopp med tanke på at det ikke skal være miljøgift i det, sier han - og legger til:

- Det er dessuten uomtvistelig at det finnes mer av blant annet miljøgiften PCB i villaks enn i oppdrettslaks. Villaksen har lengre veksttid i miljøet enn oppdrettslaksen og får i seg denne miljøgiften i havet, sier han.

En norsk studie fra 2016 der 100 individ av villfanga laks og 100 individ av oppdrettslaks ble testet, bekrefter dette.

STØTTER ÅRE: Nestleder i organisasjonen "Reddvillaksen", Tor Inge Dolve.
STØTTER ÅRE: Nestleder i organisasjonen "Reddvillaksen", Tor Inge Dolve. Vis mer

- Lusefabrikker

Dolve i «Reddvillaksen» retter kritikk mot forholdene oppdrettslaksen lever under.

NY RAPPORT OM FISKEFÔR

Det ble i fjor ikke funnet noen uønskede stoffer over de fastsatte grenseverdiene i fôret til norsk fisk - men bakterier, sprøytemidler og muggsopp.

Havforskningsinstituttet (HI) publiserte forrige uke tall fra fjorårets analyser av fiskefôr og fôringredienser.

HI gjennomfører denne analysen årlig på vegne av Mattilsynet, for å se om oppdrettsfisk får i seg stoffer som kan bli med til fiskedisken.

HI analyserte totalt 133 prøver i 2018, av ferdig fôr, fiskemel, planteingredienser, fiskeolje og vitaminblandinger.

Ifølge undersøkelsen var det ingen uønskte stoff over grensenivåene som er fastsatt, men det ble gjort funn av bakterier, sprøytemidler og muggsoppgift.

Forskerne fant mykotoksin, eller muggsoppgifter, i to prøver av maismel, skriver Havforskningsinstituttet.

Analysene viste videre Salmonella i et fôr og andre tarmbakterier i et fiskemel og et plantemel.

For første gang fant forskerne i fjor sprøytemiddelet malathion i flere planteoljer, skriver Havforskningsinstituttet.

- Når det gjelder miljøgifter og andre uønskte stoff med fastsette grenseverdier, var de undersøkte fiskefôra innafor reglene, sier forsker Veronika Sele om funnene i den nye rapporten.

- Oppdrettslaks som har lakselus, og som rømmer fra anleggene, forringer villaksstammene våre. Villaksbestanden er kraftig påvirket av dette, den er betydelig redusert, sier han.

- Trist

Konstituert kommunikasjonsdirektør Øyvind André Haram i Sjømat Norge, mener det er trist at Åre ikke serverer norsk opppdrettslaks til kommunens barn.

- Det er trist at en kommune tar en beslutning på et ufullstendig grunnlag, sier Haram.

- De norske helsemyndighetene overvåker norsk mattrygghet til enhver tid, og vi må kunne stole på dem. Man vil alltid kunne finne enkelte miljøgifter i mat, men poenget er at det skal holdes på et nivå der det ikke er skadelig - og det sørger myndighetene for. Norge har produsert laks i 50 år, og det blir tatt 12 000 prøver årlig - og ikke én gang har grenseverdiene oversteget hva som er akseptabelt, fortsetter Haram.

Han påpeker også at det kontinuerlig jobbes med å redusere mengden lakselus, samt hindre at oppdrettslaks rømmer fra anleggene:

- Vi har fortsatt noen utfordringer her, men dette jobbes det med hele tiden, som har resultert i at både antallet rømninger har gått ned og mengden lus er redusert. Det en grunn til at Norge blir sett på som det landet i verden som er best på å drive akvakultur.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer