Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Støtter terror mot nordmenn i utlandet, men er de første til å rope om hjelp fra Norge

Jan Bøhler (Ap) mener Profetens Ummahs tankegang er «totalt usammenhengende og håpløs».

VÅPEN OG BARN: Arfan Bhatti fotografert en gang i fjor, trolig i grenseområdet mellom Pakistan og Afghanistan. Nå er han savnet.
VÅPEN OG BARN: Arfan Bhatti fotografert en gang i fjor, trolig i grenseområdet mellom Pakistan og Afghanistan. Nå er han savnet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er ganske selvmotsigende. Profetens Ummah støtter vanvittige terroraksjoner mot nordmenn i utlandet, og er ekstremt illojale mot Norge. Likevel er de de første som roper om at norske myndigheter skal beskytte dem, sier Jan Bøhler (Ap), første nestleder i Stortingets justiskomité, til Dagbladet.

Bøhler sikter til kravet islamistgruppa Profetens Ummah i dag legger fram for norske myndigheter i forbindelse med at et av deres mest markante medlemmer, Arfan Bhatti (35), er forsvunnet i utlandet.

- Vi forlanger at norske myndigheter gjør det de kan for å presse pakistanske myndigheter til å prioritere denne saken, da en norsk statsborger er forsvunnet, sier gruppas leder Ubaydullah Hussain til Dagbladet.

Kontrovers Profetens Ummah har på kort tid skapt mye kontrovers rundt seg selv. Gruppas leder Ubaydullah Hussain (27) er siktet for trusler mot to journalister og norske jøder, i tillegg til at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) etterforsker ham for å omtale utenriksminister Espen Barth Eide som terrorist og uttrykke ønske om at ministeren blir rammet av «Allahs forbannelse».

Hussain har videreformidlet en melding fra Bhatti der norske soldater i Afghanistan beskrives som «levende blink, levende lik» - og sist helg gikk han ut med støtte til gisselaksjonen i Algerie.

- Dette viser hvor totalt usammenhengende og håpløs tankegang gruppa står for; de oppfordrer til å krige mot norske interesser i Algerie og Afghanistan, men krever samtidig hjelp fra norske myndigheter, sier Ap-representanten, og fortsetter:

- De har behov for den norske demokratiske rettsstaten når det passer dem, men ønsker seg samtidig sharialov, og støtter terror.

Ikke livstegn Arfan Bhatti har i månedsvis befunnet seg utenlands, og har latt seg avbilde med våpen, trolig i grenseområdet mellom Pakistan og Afghanistan, hvor Taliban står sterkt. Han har i en årrekke markert seg i norsk offentlighet - først som gjengmedlem, deretter gjennom sin medvirkning til å skyte på synagogen i Oslo. Den seinere tida har han markert seg som militant islamist.

SIKTET FOR TRUSLER: Profetens Ummahs leder Ubaydullah Hussain er siktet for trusler mot to journalister og norske jøder. Her fra et fengslingsmøte i Oslo tingrett med sin advokat John Christian Elden. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN / DAGBLADET
SIKTET FOR TRUSLER: Profetens Ummahs leder Ubaydullah Hussain er siktet for trusler mot to journalister og norske jøder. Her fra et fengslingsmøte i Oslo tingrett med sin advokat John Christian Elden. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN / DAGBLADET Vis mer

Nå er han meldt savnet av familien i Norge, etter at han ikke har gitt lyd fra seg siden 7. januar. Det er ambassaden i Islamabad som håndterer forsvinningen, på vegne av Utenriksdepartementet (UD).

Bøhler understreker at alle norske statsborgere, også Profetens Ummah-medlemmene, har rett på støtte og beskyttelse fra myndighetene.

- Jeg stoler på at UD gjør jobben de skal gjøre, sier justispolitikeren.

REAGERER: Jan Bøhler (Ap), første nestleder i Stortingets justiskomité, reagerer på kravet til norske myndigheter fra Profetens Ummah. Foto: JACQUES HVISTENDAHL / DAGBLADET
REAGERER: Jan Bøhler (Ap), første nestleder i Stortingets justiskomité, reagerer på kravet til norske myndigheter fra Profetens Ummah. Foto: JACQUES HVISTENDAHL / DAGBLADET Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!