Støtter utredning om homoterapi

Erna Solberg sier en utredning om homoterapi er en god idé. - Unødvendig, sier Kjell Ingolf Ropstad (KrF).

DEBATT OM HOMOTERAPI: Høyre har varslet at de vil støtte en utredning av et forbud mot homoterapi. Arbeiderpartiet mener det bare er å utsette saken, men vil likevel heller ha en utredning enn ingenting. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
DEBATT OM HOMOTERAPI: Høyre har varslet at de vil støtte en utredning av et forbud mot homoterapi. Arbeiderpartiet mener det bare er å utsette saken, men vil likevel heller ha en utredning enn ingenting. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Det er vondt å se hvor vanskelig det er for mennesker som tror på gud, men som gis følelsen av at «gud ikke tror på deg». Det er deler av denne terapien som i utgangspunktet ville vært forbudt under dagens lovverk, sier statsminister Erna Solberg (H) til Dagbladet.

På Stortinget har Høyre varslet at de vil støtte en utredning om forbud mot konverteringsterapi, såkalt «homoterapi». Solberg har sett flere av filmene om homoterapi på VGTV, og statsministeren synes en utredning av et lovforbud er en god idé.

- Jeg tror det hadde vært lurt å ganske raskt å få en grenseoppgang på de tilfellene vi har sett, om ikke de allerede ville vært rammet av forbudene vi har sett per dags dato. Noe av dette er helt horribelt å utsette andre mennesker for. Så er det greit å få en utredning, som det diskuteres nå på Stortinget, for dette er en komplisert sak, sier hun.

Statsministeren er samtidig klar på at et forbud kan vise seg å bli vanskelig i praksis.

- For å lage et lovforbud må du vite hva du forbyr, og hvordan det slår ut. Utfordringen som ligger nå er å få klare og tydelige definisjoner på hva vi egentlig snakker om. Derfor mener jeg det er greit uansett å se på ulike sider av dette litt dypere, før man hopper på den ene eller andre siden, sier Solberg.

Flertall for utredning

Gjennom støtten fra Høyre, ligger det an til flertall for Arbeiderpartiets forslag om utredning av et forbud. Ap ønsker primært et forbud direkte, men partiet har signalisert at de vil støtte en utredning dersom et forbud ikke får flertall.

Anette Trettebergstuen (Ap) sa på torsdag at hun mener en utredning bare er Høyres måte å utsette å ta stilling i saken.

- Jeg synes det er oppsiktsvekkende at barneministeren ikke gjør jobben sin, men lar denne skadelige praksisen få fortsette. Dette dreier seg om sårbare unge som får ødelagt livene sine. Men barneministeren er mer opptatt av det religiøse baklandet sitt. Hva Høyre gjelder, sier jeg det samme som Ropstad, men med motsatt fortegn -. vi trenger ingen utredning. Høyre må stå opp mot dette og stemme for et lovforbud, sier Trettebergstuen til Dagbladet.

PRIDE: Dagbladets reporter reagerer på hvordan folk endrer oppfatning av ham så snart de finner ut at han er sammen med en mann. Video: Emilie Rydning / Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Uenig Ropstad

KrF-leder, og familieminister Kjell Ingolf Ropstad, sa fredag at han ikke mener en utredning om et lovforslag mot homoterapi er nødvendig.

- Jeg tenker det er unødvendig, fordi dette allerede er regulert i dag. Det er KrFs utgangspunkt, sa Ropstad til NTB.

Ropstad mener ledere i trossamfunn har et særlig stort ansvar, fordi de møter sårbare mennesker, som kan ha et behov for noen å snakke med.

- Veldig mye av dette er forbudt i dag, enten det er kvakksalveri eller rett og slett overgrep, fortsatte KrF-lederen.

Frist i desember

Et forbud mot homoterapi er ett av mange forslag i Aps pakke for å styrke LHBTI-politikken.

«I Norge har man i dag heller ingen forbud mot skadelig konverteringsterapi fra religiøse og terapeutiske miljøer. EU har nylig oppfordret sine medlemsland til å forby konverteringsterapi», heter det i forslaget fra Arbeiderpartiet.

Kulturkomiteen på Stortinget har frist til 3. desember med å avgi sin innstilling til forslaget fra Ap.

SPEED-DATING: I hjertet av Oslo arrangerte foreningen FRI lesbisk speed-dating under Oslo Pride. Men er det egentlig noen forskjell på sjekking mellom lesbiske og heterofile? Video/reporter: Ørjan Ryland Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer