- Støtter vårt syn

Aktoratet sa seg fornøyd med rettsbelæringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER/OSLO (Dagbladet.no): Reaksjonene var delte etter lagdommer Daniel Lundes rettsbelæring i menighetshuset på Forus Stavanger i formiddag.

Den som var mest fornøyd med dagen var kanskje aktor Tor Christian Carlsen.

- Han gikk inn på noen bevismateriale, og der slo han an en tone som tyder på forsiktig støtte for vårt syn, sa Carlsen til Dagbladet.no.

Carlsen mente at rettbelæringen var dekkende.

- Jeg syns den var enkel, gundig og dekkende. Den ga lagretten det verktøyet de trenger.

I sin belæring kom lagdommeren overraskende for mange inn på en del konkrete beviser i saken, mot blant andre Metkel Betew, Ikmet Kodzadziku og Alf-Henrik Christensen - som alle nekter straffskyldGrovt ran
-Det er ingen tvil om at ranet er grovt, sier dommeren, og pekte på både våpenbruk og de store summene i saken.

I sin belæring kom lagdommeren spesielt inn på tiltalte Metkel Negassie Betew (28), som  nekter straffskyld. Betew påstår han var med under planleggingen av ranet, men droppet ut en uke før ranet.


Dommeren mener det da er rart at hans DNA da ble funnet, på doringen som han sier, hjemme hos Dan Pettersen der ranerne holdt hus.

FORNØYD:- Han gikk inn på noen bevismateriale, og der slo han an en tone som tyder på forsiktig støtte for vårt syn, sa aktor Tor Christian Carlsen til Dagbladet.no. Foto: SCANPIX
FORNØYD:- Han gikk inn på noen bevismateriale, og der slo han an en tone som tyder på forsiktig støtte for vårt syn, sa aktor Tor Christian Carlsen til Dagbladet.no. Foto: SCANPIX Vis mer

- Er Betew egentlig en av de siste som var der, spurte dommeren.

Pølsemaker

Ikmet Kodzadziku, som nekter for å ha vært med på ranet, har et sigarettfilter mot seg. Filteret ble funnet i en bil som skulle ha vært i Stavanger i forbindelse med ranet, men som ikke ble brukt.

- Man kan ikke se bort fra at det ikke eksisterer. Beviset er relativt sentralt. At bilen sneipen er funnet i har vært i Stavanger i forbindelse med forberedelsene av ranet. Her er også pølsemakeren med i bildet med sine utsagn. Her er det sterk uenighet men det får dere avgjøre, sa dommeren.

Pølsemakeren, eller den onde pølsemakeren, er et av aktoratets kronvitner. Men flere av forsvarerne har bedt juryen om å se bort fra hans forklaring. Metkel Betew har tidligere omtalt pølsemakeren som en ond mann.

-Fornøyd

Johnny Veum, som forsvarer Johnny Thendrup, var også fornøyd med dagen.

- Den var ryddig og grei. Han lot være å gå inn i bevisene og det er bra.

Alf Henrik Christensen har hele tiden nektet for å ha vært med på NOKAS-ranet. Han har sagt at han var i Stavanger for å kjøpe rør på ransdagen. Aktoratet mener han har deltatt, og Christensens forsvarer, Erik Lea, var ikke spesielt fornøyd med Lundes rettsbelæring.

Dommeren mente nemlig at også Alf Henrik Christensen burde ha forstått at ranet var grovt - dersom han deltok i det.

- Jeg ser at lagmannen går inn i fakta på 15 minutter, som det har tatt fire måneder å belyse. Jeg trodde han bare skulle ta jussen, sa Lea.

RETTSBELÆRING: Reaksjonene var delte etter lagdommer Daniel Lundes rettsbelæring i menighetshuset på Forus Stavanger i formiddag.