Støttespiller Hillary

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hillary Clinton ga Barack Obama det landsmøtet han håpet å få når han i natt går på talerstolen på fotballstadion Invesco Field foran flere enn 70 000 landsmøteutsendinger og tilhengere. Men tirsdagen tilhørte Hillary Clinton. Hun åpnet sin tale på en halv time i en overfylt landsmøtesal der folk sloss om seter før hun kom på talerstolen, med en kontant og direkte appell til sine tilhengere om samling bak partiet og Barack Obama. Det var en tale som demonstrerte at hun like gjerne kunne ha vært kandidaten og ikke støttespilleren. Hun sto der som leder for en bevegelse like kraftfull som Barack Obamas, og hun ga en helhjertet marsjordre til sine tilhengere om å gi sin stemme til ham, fordi det er han, og ikke John McCain, som representerer den politikken og de politiske sakene Hillary Clinton slåss for.

Det var et sjeldent stykke politisk håndverk som understreker at Hillary Clinton har en maktbase i partiet som Barack Obama ikke kan ignorere. I det ligger det en fortsatt spenning mellom disse to leirene som er kommet til overflaten i mange sammenhenger under dette landsmøtet. Et av Barack Obamas valgløfter er at han både kan og vil samarbeide med politiske motstandere. Hans første prøve blir om han kan samarbeide med Hillary Clinton som politisk partner. Hun markerte seg både som en del av partiets framtid, og Bill Clintons presidentperioder som en del av partiets fortid.

Hillary Clinton er nå også dets sentrale kvinneleder, noen kalte henne kvinnegeneral etter talen. Kvinner er det demokratiske partiets kjernevelgere, og for å vinne over John McCain er Barack Obama avhengig av at de følger Hillary Clintons oppfordring om å stemme på ham. Etter Clintons tale tirsdag kveld,

er det enda mer uforståelig at han aldri for alvor vurderte henne som sin visepresident. Mot den bakgrunnen er hennes tale enda mer imponerende og enestående for en som har tapt nominasjonskampen.