Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Støttespiller refser Trump: - Skammelig

Den republikanske senatoren har nå fått med seg både republikanere og demokrater på lovforslag om sanksjoner mot Tyrkia.

FÅR REFS: President Donald Trumps lojale støttespiller, den republikanske senatoren Lindsey Graham, er alt annet enn fornøyd med presidentens avgjørelse om å trekke USA ut av de nordlige delene av Syria. Foto: REUTERS / Kevin Lamarque / NTB scanpix
FÅR REFS: President Donald Trumps lojale støttespiller, den republikanske senatoren Lindsey Graham, er alt annet enn fornøyd med presidentens avgjørelse om å trekke USA ut av de nordlige delene av Syria. Foto: REUTERS / Kevin Lamarque / NTB scanpix Vis mer

- Be for våre kurdiske allierte, som på skammelig vis har blitt forlatt av Trump-administrasjonen. Dette trekket sikrer gjenoppbyggingen av IS.

Den harde dommen over president Donald Trumps avgjørelse om å trekke amerikanske soldater ut av de nordlige områdene i Syria, kommer ikke fra presidentens svorne fiender i det demokratiske parti, men fra den republikanske senatoren, Lindsay Graham, en av Trumps nærmeste støttespillere.

- De vil drepe kurderne

For der Graham, og mange andre republikanere, har stått last og brast ved presidenten, både gjennom Russland-etterforskningen, og den siste tidas Ukraina-bråk, er tonen en ganske annen når det gjelder Syria.

Det personifiseres kanskje aller best av Graham, som innimellom krasse meldinger i retning Trump-administrasjonens Syria-politikk, også retter angrep mot demokratene for dere håndtering av Ukraina-saken.

Mange republikanere mener at Tyrkias angrep på kurderne utgjør en trussel mot amerikanske interesser.

- Det vil bli vanskelig å forsvare Amerika uten allierte der borte, og kurderne har vært gode allierte, sa Graham på TV-programmet Fox & Friends onsdag kveld, ifølge Washington Post.

For, bemerket Graham, tyrkerne går ikke inn i Syria for å bekjempe IS.

- De kommer til å drepe kurderne, sa Graham, som sa følgende om presidentens avgjørelse:

- Jeg håper han har rett. Jeg tror ikke det Jeg vet at alle i militæret har sagt til ham at han ikke skal gjøre det.

SYRIA: Amerikanske soldater skal ha begynt tilbaketrekningen fra grensa mot Tyrkia Foto: ANHA (HAWAR NEWS) via AP Vis mer

- Kvalmende

Senatoren får også støtte av flere partifeller, som kongressrepresentant Liz Cheney, datter av tidligere visepresident Dick Cheney.

Hun sier at tilbaketrekningen fra Nord-Syria har «kvalmende og forutsigbare konsekvenser».

- Vi forlater våre kurdiske allierte, som har kjempet mot IS på bakken og hjulpet oss med å beskytte vårt hjemland. Denne beslutningen hjelper USAs motstandere, Russland, Iran og Tyrkia, og baner vei for en gjenoppblomstring av IS, sier Cheney, som sitter i ledelsen i det republikanske partiet.

Den republikanske motstanden har banet vei for et lovforslag, fremmet av senatorer fra både republikanerne og demokratene, som vil straffe Tyrkias ledere.

Lovforslaget vil ramme ledende tyrkiske politikeres interesser og eierandeler i USA, samt innføre reiserestriksjoner.

«Selv om (Trump)-administrasjonen nekter å handle mot Tyrkia, så forventer jeg sterk tverrpolitisk støtte», skriver Lindsey Graham på Twitter.

Inge reaksjon fra Trump

I løpet av sin regjeringstid har Trump ikke hatt for vane å ta lett på folk som går mot hans vilje, men i tilfellet Syria stiller saken seg noe annerledes, sier eksperter.

- Kompleksiteten med Syria, Tyrkia og kurderne er noe en vanlig person ikke kan fatte. Det er én av de sakene som ser ut til å være viktige, men ingen forstår kompleksiteten. Alt du hører er «Trump kan ha gjort en feil der», men det er ikke så mye mer enn det, sier tidligere guvernør i Nord-Carolina, republikaneren Pat McCroy, til Washington Post.

Syria-spørsmålet er, ifølge ham, «ikke personlig for de fleste Trump-tilhengere. Det er en utenrikspolitisk uenighet».

McCroy får støtte fra Michael Steel, som tidligere var rådgiver for den republikanske ledelsen i Representantenes hus. Han forklarer at kongressrepresentantene de siste tre åra har «testet grensene for presidentens toleranse for uenighet».

- Det er mye større spillerom. Du ser ikke sinte Twitter-tirader mot republikanere som stemte for sanksjoner mot Russland. Uenigheten om Syria er mye det samme, sier Steel.

- Kurderne hjalp ikke under andre verdenskrig

Onsdag gjennomførte tyrkiske styrker luftangrep mot flere mål i nordlige Syria, og seint onsdag kveld gikk bakkestyrker inn i landet.

Dette skjer tre dager etter at Trump etter en telefonsamtale med Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan kunngjorde at amerikanske styrker skal trekkes tilbake fra Syria.

Kunngjøringen ble sett på som et grønt lys for en tyrkisk offensiv, og mange ga uttrykk for sterk misnøye med avgjørelsen.

Da Trump onsdag forsvarte sin egen avgjørelse, trakk han de virkelig lange linjene.

- Kurderne hjalp oss ikke i andre verdenskrig, de hjalp oss ikke i Normandie, for eksempel, sa Trump, ifølge The Guardian.

Han mener kurderne, som kjempet sammen med amerikanerne mot IS i fem år, bare er opptatt av å forsvare sitt eget land.

- Men vi liker kurderne, la presidenten til.

Trump kaller Tyrkias angrep onsdag en «dårlig idé» og i en uttalelse heter det at Tyrkia har lovet å unngå en humanitær krise og forsikre seg om at operasjonen ikke gir IS mulighet til å gjenvinne fotfestet.

- Vi forventer at Tyrkia står ved sine forpliktelser, sa Trump, som tidligere har truet med å «fullstendig utslette» Tyrkias økonomi om de gjør noe overilt.

- 15 drept

Tyrkia på sin side lover FNs sikkerhetsråd at den militær operasjonen vil være «proporsjonal, gjennomtenkt og ansvarlig», skriver Reuters.

Jerusalem Post skriver at Tyrkia rettferdiggjør offensiven under FNs artikkel 51 som omhandler retten til et individuelt eller kollektivt selvforsvar mot væpnet angrep.

Ifølge observatørgruppa Syrian Observatory for Human Rights ble 15 personer drept i de tyrkiske luftangrepene onsdag. Åtte av de drepte skal være sivile.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling