Støttet hackere:
- Fjernes

Den kirgisiske musikkmogulen Bakai Kolchaev opplyser at han kaster ut en låt fra en kjent russisk rapper fra alle plattformer, etter at Dagbladet avslørte at rapperen støttet en notorisk russisk hackergruppe.

FÅR SVI: Kaje Oboymas hyllestlåt til Killnet er ikke ønsket hos Infinity Music - et stort distribusjonsselskap i Asia, som nå fjerner låta fra sine plattformer. Foto: Privat
FÅR SVI: Kaje Oboymas hyllestlåt til Killnet er ikke ønsket hos Infinity Music - et stort distribusjonsselskap i Asia, som nå fjerner låta fra sine plattformer. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var i en større gransking av økonomien til den russiske hackergruppa Killnet at Dagbladet oppdaget at den kjente russiske rapperen Kaje Oboyma åpenlyst støttet hackerne.

Killnet ble et kjent navn i Norge da de i juni angrep norske myndigheter. Gruppa drev opprinnelig med utvikling av skadelig programvare, men etter Russlands invasjon av Ukraina relanserte de seg som en del av Vladimir Putins cyberhær. Som en politisk aktør angriper de nå NATO-land og andre påståtte fiender av Russland.

ENKLE BYTTER: På tre år har nesten 50 norske bedrifter og kommuner blitt utsatt for datainnbrudd av ulike russiske hackerbander. Reporter: Christina H. Korneliussen/Dagbladet TV Vis mer

Kaje Oboymas støtte til dette, gjør nå at distribusjonsselskapet hans kaster ut låta.

- Vi har igangsatt en prosess om å slette utgivelsen, eller å fjerne den fra våre systemer, skriver Bakai Kolchaev, gründer av Infinity Music, til Dagbladet.

TAR GREP: Bakai Kolchaev reagerer på Kaje Oboymas støtte til hackergruppa Killnet. Foto: Privat / Instagram
TAR GREP: Bakai Kolchaev reagerer på Kaje Oboymas støtte til hackergruppa Killnet. Foto: Privat / Instagram Vis mer

Kjent med propaganda

Han utdyper:

- Som du forstår, kan det fortsatt være sannsynlig at noen andre vil gi den ut, siden dette er kunstnerisk materiale og ikke utgjøre noe lovbrudd. Men vi ønsker ikke å ha befatning med dette, selv om det er umulig å spore alle publiseringer og avspillinger.

Kolchaev sier informasjonen som eksisterer i Kirgisistan om Killnet og andre hackergrupper er begrenset. Men påpeker:

SVINDLER FOR MILLIARDER: Dagbladet kan avsløre at hackergruppa Killnet er tilknyttet kriminelle med en formue på over en milliard kroner i kryptovaluta. Penger er blant annet skaffet ved å misbruke navnet til verdens rikeste mann. Reporter: Christina H. Korneliusen/Dagbladet TV Vis mer

- Vi i Kirgisistan har selv opplevd fire revolusjoner og at regjeringen ble styrtet. Så vi er godt kjent med politisk propaganda. Jeg har mange venner i Ukraina, og vi ser at musikkmiljøet er delt i to leire - for og imot.

Kolchaev har henvist videre til Infinity Musics kontor, som ikke har besvart oppfølgingsspørsmål fra Dagbladet. Dagbladet har også kontaktet Kaje Oboyma, men ikke fått svar.

Fikk sparken

Bruddet mellom Kaje Oboyma og Infinity Music er ikke det første etterspillet etter granskningen av Killnets nettverk.

Finansselskapet Exness på Kypros opplyste i høst til Dagbladet at de sparket en betrodd medarbeider på dagen, etter at Dagbladet avslørte at den russiske Exness-ansatte sto bak registreringen av et smykkeselskap som produserte smykker til inntekt for Killnet.

Ukrainas regjering har også varslet at de vil ta affære, etter at Dagbladet avslørte at russiske hackerpenger ble sluset gjennom kryptobørsen Bitfinex.

- Vi vil definitivt svare på disse mulige brudd på sanksjoner, slo statssekretær Oleksandr Bornyakov, i det ukrainske digitaliseringsdepartementet, fast overfor Dagbladet.

Prosjektet er støttet av Dagbladets stiftelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer