Støv er sunt

Det kan være helseskadelig for spedbarn å leve i et for rent miljø. Bakterier i husstøv kan beskytte babyer mot allergi og astma senere i livet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

National Jewish Medical and Research Centre i Denver melder ifølge avisa Der Spiegel at biprodukter fra husstøv hjelper kroppen med å danne motstandsstoffer.

Cellemembranen i bakterier inneholder endotoksiner som frigjøres i husstøv. Disse endotoksinene hjelper babyer med å danne hvite blodlegemer som igjen produserer gammainterferon. Denne substansen hemmer allergi og astma og andre sykelige tilstander.

61 babyer er undersøkt av forskerne ved National Jewish Medical and Research Centre, og ti av disse var allergiske mot dyrehår eller egg. I boligene til disse barna fant forskerne betydelig mindre husstøv enn hos babyene som ikke hadde allergi.

Lederen i forskergruppen, Andrew Liu, sa funnet kanskje kunne forklare hvorfor barn i landlige omgivelser har mindre allergi og astma enn bybarn.

Den amerikanske undersøkelsen kan bidra til å finne ut hvordan man kan forebygge astma og allergi, selv om det er slik at barn og voksne som allerede er allergiske eller lider av astma dessverre kan bli dårligere av nettopp de samme endotoksinene i husstøv.

IKKE FOR RENT: Babyer bli mer motstandsdyktige av litt støv i krokene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer