Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Støvsuger minibankene for milliardbeløp i cash

NOKAS-sjef: - Vi greier ikke å fylle opp overalt. Husker du når den første minibanken kom til Norge?

 I KØ FOR CASH:  Minibankkø i Oslo sentrum i dag. Flere steder i landet er det meldt om lange køer og tomme minibanker i ettermiddag. FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM, SCANPIX.
I KØ FOR CASH: Minibankkø i Oslo sentrum i dag. Flere steder i landet er det meldt om lange køer og tomme minibanker i ettermiddag. FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM, SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nordmann har gått bananas i minibankene i dag og tatt ut milliardbeløp i kontanter i frykt for bankstreik fra i morgen tidlig.

Hvis streik blir det i så fall full stopp i betalingsterminaler, nettbanker og minibanker.  En slik situasjon har det aldri tidligere vært her i landet.

- Fram til klokka 12 i dag var det tatt ut nesten en halv milliard kroner - 472,6 millioner - fra landets drøyt 2 000 minibanker.  Det er fem ganger så mye som tilsvarende mandag i fjor, opplyser informasjonssjef Torgeir Kristiansen i EBD ErgoGroup til Dagbladet. Selskapet leverer driftsssystemene til om lag 80 prosent av landets minibanker.

Klokka 16 i ettermiddag passerte samlet uttaksbeløp 746,5 millioner.  I hele fjor var fredag 14. mai den travleste minibankdagen med 501 millioner i sedler ut av maskinene på veggen.

Medregnet er  ikke kontantuttakene som butikkundene gjør.

Greier ikke å fylle opp Mange steder i landet er det meldt om lange køer foran minibankene ved arbeidstidens slutt.

- Vi har satt inn ekstra biler og mannskap, men greier ikke å etterfylle kontanter flere steder etterhvert som minibankene går tomme, sier adm. direktør Peter Wesenberg i NOKAS Cash Handling til NRK Dagsnytt ved 16-tiden.

I følge formiddagsstatistikken til EDB ErgoGroup har også størrelsen på hvert uttak økt kraftig på grunn av streikefaren.

Over 2 000 i snitt Det gjennomsnittlige uttaket i minibank er 1 274 kroner pr. besøk. 

I dag tok hver kunde ut 2 087 kroner i gjennomsnitt.

Her finner du konsekvensene av en eventuell bankstreik, oppsummert av Finansnæringens Hovedorganisasjon.

Vær oppdatert I Norges største bank, DnB NOR, er også effekten av streikevarselet merkbar.

Informasjonssjef Aud-Helen Rasmussen i landets største bank DnB NOR råder publikum til å legge inn regninger på forfall og gjøre nødvendige besøk i nettbanken i dag i stedet for tirsdag.

- Vi håper og tror at partene i konflikten kommer til en løsning ganske snart, sier hun til NTB.

Hett på nett I Norges nest største bank, Sparebank I Gruppen, hadde de mandag beredskapsmøte i forbindelse med streiken.

- I forrige uke ba vi kundene legge alle regninger på forfall før en eventuell streik starter. Vi ser at det er en økning i nettkanalen vår, så det ser ut som om folk gjør det, sier informasjonsdirektør Christian Brosstad i Sparebank 1 Gruppen til NTB.

Brosstad sier aktiviteten ikke er rekordartet, men at det er en kraftig økning i innlogginger i bankgruppens nettbank.

Tidligere i dag har flere banker minnet kunder om å hente pass og andre viktige dokumenter i bankboksene, som også vil ble stengt ved en streik.

Første minibank: 1977 Den forrige bankstreiken i Norge var i 1976.

- Da var situasjonen en helt annet. Den første minibanken her i landet kom først i 1977, og nettbankene var langt unna, sier kommunikasjonsdirektør Leif Osland i Finansnæringens Hovedorganisasjon til Dagbladet.

Meklingsfristen mellom arbeidstakerorganisasjonen Finansforbundet og Finansnæringens Arbeidsgiverforeningen er midnatt natt til tirsdag.

Her er Finansforbundets hovedkrav.

I 2006 ble det varslet bankstreik som opptrapping av forsikringsstreiken som allerede var i gang. 

Men da ble bankstreiken stoppet med tvungen lønnsnemnd av regjeringen før den kom i gang.

Begrunnelse:  en bankstreik ville lamme hele samfunnet, da med fokus på trygdeutbetalinger.