Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Støykrav kan stenge ballbingene

Bråker ball mer enn bil? Er lyden fra unger som leker i en ballbinge helseskadelig for naboene?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet): Diskusjonen går høyt i Trondheim, der naboene har fått stoppet byggingen av en ballbinge på Byåsen skole.

De klaget til Fylkesmannen, som har gitt dem medhold i at støyen fra ballbingen kan medføre helsemessige ulemper.

-  Vi har tatt utgangspunkt i støykravene vi setter til biltrafikk, men oppfatter det som at Fylkesmannen mener vi skulle ha lagt oss på et strengere støykrav, sier fagleder Svein Gismervik i Trondheim kommune.

-  Tullete, sier stortingsrepresentant Trond Giske (Ap) om vedtaket fra Fylkesmannen i hjemfylket.

-  Med en slik holdning risikerer vi i verste fall at ballbingeutbyggingen stopper helt opp.

Konflikter

Det er bygd mellom 600 og 700 ballbinger i Norge de siste åra. Norges Fotballforbund har som mål å bygge hele 4000 binger - én ved hver eneste barne- og ungdomsskole i landet. Men det har vært mange konflikter rundt bruken av bingene. Naboer i flere kommuner har klaget på bråk.

Generalsekretær Karen Espelund i Fotballforbundet sier hun er meget forundret over Fylkesmannens argumentasjon.

-  Dette er jo et kjempeparadoks. Jeg tror Fylkesmannen vikler seg inn i en argumentasjon som ikke mange vil være enige i. Her bør Fylkesmannen tenke seg om en gang til, sier Espelund.

Tar saken

Fagleder Gismervik i Trondheim kommune mener vi ikke bør sette strengere krav til barns aktiviteter enn til uterestauranter, utekonserter, trafikk og andre støykilder.

-  Barn skal tross alt ha sine aktivitetsområder i et bysamfunn, de også, sier Gismervik.

Han får full støtte fra Trond Giske, som tar opp saken i et brev til miljøvernminister Knut Arild Hareide (KrF).

«Mener miljøvernministeren at det skal være strengere krav til støy fra barnelek enn fra veitrafikk?» spør stortingsrepresentanten i brevet.

-  Jeg forventer at miljøvernministeren gjør det klart overfor dem som er satt til å forvalte loven at det selvsagt ikke skal gjelde strengere regler for barn enn for biler, sier Trond Giske.

BIL ELLER BALL?: - Tullete! sier Trond Giske om at det settes strengere krav til støy fra lekende unger enn fra biler. - Den dagen vi ikke lenger tåler litt ballsprett og rop fra lekende unger, er vi blitt et fattig samfunn, mener stortingsrepresentanten.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media