Stradivarius skulle bli CD-stativ

320 år gammel cello verdt 24 millioner ble funnet av sykepleier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mandag går ble celloen levert tilbake til Los Angeles Philharmonic Association, men det var egentlig bare flaks.

Sykepleieren Malanie Stevens (29) i California var nemlig ikke klar over historien til det unike 320 år gamle instrumentet hun fant på vei til en pasient for tre uker siden. Instrumentet lå ved siden av en søppelcontainer et par kilometer fra stedet der den ble stjålet 25. april.

Celloen var da fortsatt i cellokassen sin. Sykepleieren tok med seg instrumentet hjem og ba samboeren, som er møbelsnekker, om enten å reparere det gamle strykerinstrumentet eller å lage et unikt CD-stativ av det, forteller etterforsker Donald Hrycyk.

- Et mirakel

Først da hun leste en nyhetsartikkel om den savnede celloen 7. mai innså Melanie Stevens hva det var hun hadde liggende hjemme i leiligheten. Mandag fikk Los Angeles-filharmonien omsider tilbake praktinstrumentet.

- Det er et mirakel at noen faktisk fant celloen og returnerte den. Tenk deg om den hadde forsvunnet i en søppelbil, sier filharmoniens cellist Daniel Rothmuller, som brukte celloen i 25 år.

En som er enda mer lettet er Rothmullers cellistkollega Peter Stumpf, som ved et uhell glemte stradivariusen utenfor hjemmet sitt den skjebnesvangre dagen for drøyt tre uker siden. Et overvåkningskamera i nabolaget oppfanget at en syklist rappet med seg celloen.

- Dette har vært en enorm byrde for meg i de siste tre ukene. Jeg er bare ufattelig lettet over at situasjonen er løst.

Tyven ikke funnet

En gåte som ikke er løst, er hvem den mystiske cellotyven er. Politiet er fortsatt på leting, men har foreløpig ingen mistenkte. De vil etterforske saken videre før de avgjør om Stevens vil få finnerlønna på 350 000 kroner som er gitt av en anonym donor.

I så fall kan hun kjøpe seg et flott CD-stativ. Tanken på at finneren nesten gjorde om stradivariusen til et møbel ryster instrument-restauratøren Robert Cauer.

- Det er så avskyelig. Jeg blir kvalm når jeg hører det, sier han.

Celloen har fått noen sprekker etter sykkelturen med tyven, men den skal la seg reparere, mener Cauer.

320 år gammel

Instrumentet ble laget i 1684, og er en av 60 celloer laget av legendariske Antonio Stradivari i hans verksted i Cremona i Italia. Los Angeles-filharmonien kjøpte den for tre tiår siden, og verdien anslås til 24 millioner kroner, skriver CNN.com.

LETTET: Førstecellist Peter Stumpf i Los Angeles-filharmonien mistet denne celloen verdt 24 millioner. Mandag kom den til rette.
«GENERAL KYD»: Stradivariusen fra 1684 kalles «General Kyd» etter mannen som brakte den fra Italia til England på slutten av 17-tallet. Til venstre boksen den ble funnet i.