- Straff dem hardt og raskt

- Nå må myndighetene øyeblikkelig gjøre noe med volden før det tar helt overhånd, sier tidligere dørvakt Alton Bendu. Han ble nesten drept under skytedramaet på utestedet Baronen og Baronessen for halvannet år siden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå vil han ha strengere straffer og raskere reaksjoner overfor voldspersoner.

- Myndighetene må reagere sterkere og raskere på voldsbruk. Det nytter ikke å sette slike folk i fengsel lenge etter at forbrytelsen er begått. Det norske lovsystemet er svært naivt, sier Bendu.

Eksdørvakta vil ha økte strafferammer for voldsbruk for å skremme folk fra å begå slike lovbrudd.

- Dette må ikke tolereres. Nesten hver dag leser vi om folk som blir stukket ned med kniv eller blir voldsskadd på andre måter. Det er på høy tid å gjøre noe med det.

Metalldetektor

- Hva tror du om metalldetektorer på utesteder slik det er mange steder i USA?

- Det kan kanskje bli nødvendig også i Norge, men jeg er ikke sikker på om dette vil hjelpe. Når man vet at det er metalldetektor på en nattklubb, vil man legge igjen våpenet utenfor klubben. Dermed flytter man bare volden ut av klubben. Jeg har mye større tro på at politiet og dørvakter samarbeider mer. Dørvakter vet hva som rører seg i det kriminelle miljøet. De er en ressurs som politiet bør benytte seg av, særlig nå som dørvakter må sikkerhetsklareres før de kan jobbe i bransjen, sier Bendu.

Han er positiv til regjeringens nye lovforslag om å gi politiet bedre mulighet til kroppsvisitering og visitering i biler.

- Bare det ikke går utover hele grupper, slik som for eksempel mørkhudete, sier han.

Heltestatus

Bendu fikk heltestatus etter at han kastet seg inn i kuleregnet under skyteepisoden på Baronen og Baronessen, der en mann gikk berserk med skytevåpen etter at han hadde blitt nektet adgang tidligere på kvelden. Alton Bendu reagerte lynraskt og kastet seg inn blant kulene for å redde gjestene på utestedet.

Ingen ble drept i episoden, men Bendu fikk alvorlige skuddskader i beina. Han kan ennå ikke gå uten krykker.

- Når jeg hører om hendelser som den i Moss i natt, kommer alt tilbake. Jeg merker at jeg blir kvalm av å høre om det. Jeg har ennå ikke kommet over episoden, jeg går fortsatt til psykolog og er sykmeldt på grunn av beinet, sier han.

Respekt

Etter mange år i dørvaktbransjen kjenner Bendu det kriminelle miljøet bedre enn de fleste.

- Å gå berserk på utesteder gir respekt i det kriminelle miljøet. Hvis noen blir drept, får kanskje gjerningsmannen seks år, men er ute igjen etter tre- fire år. Da er man fryktet og respektert i miljøet og kan lett brukes som torpedo etterpå. Man kan nesten se på det som en slags utdannelse. Det handler om å være mest «gæren».

- De kriminelle tar nesten overhånd. Dørvaktene kan snart ikke snakke til folk uten å måtte frykte for represalier, sier Bendu.

STRAFF: - Myndighetene må reagere hardere og raskere på voldsbruk. Folk i det kriminelle miljøet som er kjent for å være voldelige, får høy status og fungerer som rollemodeller for 17- 18-åringer på vei inn i miljøet. Jeg tror politiet og dørvakter må begynne å samarbeide bedre, sier eksdørvakten Alton Bendu.