- Straff dem

Medlemsjukset som er avslørt blant tros- og livssynssamfunnene i Norge vekker frustrasjon i Norges Frikirkeråd. Leder Dag Nygård mener bedrageriet blir mer alvorlig når det begås av trossamfunn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tros- og livssynsgrupper i Norge driver omfattende triksing med medlemslistene, fortalte Dagbladet i går. Enkeltmedlemmer oppføres flere ganger, og utvandrete eller døde medlemmer strykes ikke fra listene. Årlig pumper staten ut 8,6 millioner til juksemakerne, antyder en rapport som et arbeidsutvalg nedsatt av Kirke-, utdannings- og forsyningsdepartementet (KUF) har utarbeidet.

- Jeg skulle gjerne sett det trossamfunn som gjør dette i samsvar med det verdigrunnlag de har. Det har jeg ikke sett, sier lederen i Frikirkerådet. De representerer 275 av de 490 trossamfunn som mottok offentlig støtte i fjor.

Nygård bruker ordet bedrageri når han omtaler saken, og mener medlemsjukset er spesielt alvorlig fordi det er trossamfunn som begår det.

Grovt

I gårsdagens Dagblad krevde stortingspolitikere full opprydning. I dag håper Nygård at departementet forfølger avsløringene og straffer de skyldige.

- Tyveri er straffbart. Så mange grove manipuleringer av medlemstallene bør bety at myndighetene må straffeforfølge saken.

Å fjerne all statsstøtte til verstingene mener han ikke er for hard kost.

- Det synes jeg kunne være en mulig konsekvens, selv om jeg ikke har tatt stilling til passende sanksjonsmåter.

Nygård legger ikke skjul på at han mener regelverket i dag legger til rette for nettopp triksing med medlemstallene.

Saksbehandlere Dagbladet har snakket med tidligere synes også systemet er vanskelig å administrere. Dagens system innebærer at tros- og livssynssamfunn selv rapporterer inn sine medlemslister. Enkelte menigheter kan tjene opptil 2000 kroner for hvert medlem de har registrert.

Forsømt

- Systemet i dag har mange svake punkter, og det er enkelt å dobbeltregistrere medlemmer. Min erfaring er likevel at feil i medlemsregistrene ikke alltid skyldes bevisst manipulering, sier Nygård.

- Rapporten avdekker imidlertid feil på 30- 40 prosent av utbetalingene. Så grove feil som er avdekket, burde ikke være mulig, mener Frikirkeråds-lederen.

- Det lukter vondt, og er en belastning for oss, sier Nygård.

Han refser myndighetene for at de ikke har tatt konsekvensen av et kjent problem.

- Myndighetene har forsømt seg og latt denne formen for bedrageri skli ut. Sanksjoner har ikke forekommet, selv ikke i de groveste tilfellene, sier rådslederen.

STILL KRAV: Det må stilles strenge krav til alle menigheter, mener lederne Azmat Butt (29) og Mehtab Afsar (27) i det muslimske trossamfunnet Idara.