Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Straff drapsmenn hardere

Riksadvokat Tor-Aksel Busch mener drapsdømte får for mild straff. Nå henvender han seg til landets statsadvokater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et rundskriv til landets statsadvokater slå Busch fast at det fortsatt må arbeides med å heve straffenivået både for drap og alvorlige sedelighetsforbrytelser.

- Sammenliknet med annen kriminalitet er straffene for lave når det gjelder denne typen forbrytelse, skriver riksadvokaten.

De siste tilgjengelige tallene fra Kriminalpolitisentralen viser at gjennomsnittsstraffen for fortsettlig drap var lavere i 1997 (7 år) enn i 1994 (8,4 år) og i 1995 (8,5 år). Laveste tall for fortsettlig drap de siste fem åra var i 1996, da drapsmennene i gjennomsnitt fikk 6,11 års fengsel. Minimumsstraff for drap er seks års fengsel.

Gjennomsstraff

Når det gjelder gjennomsnittsstraff etter loven som hjemler overlagte drap, drap skjedd under særdeles skjerpende omstendigheter, drap for å skjule en annen forbrytelse og nytt drap etter drapsdom, kan riksadvokaten registrere et klart skjerpet straffenivå. I 1994 var tallet 11,2 år. Året etter 10,9 år. Deretter skjedde det en kraftig hevning til 17- 18 år i 1997, ifølge Kripos.

- Kan bli bedre

Busch skriver videre i internnotatet til statsadvokatene og politimestrene at den påtalemessige behandlingen av legemsbeskadigelser og -fornærmelser kan bli bedre, samtidig som han konstaterer at straffenivået for denne typen forbrytelser har økt vesentlig på 90-tallet.

- Man har neppe sett slutten på denne utviklingen, mener riksadvokaten.

Busch kritiserer i den forbindelse at underordnede domstoler i en del tilfeller avsier for milde dommer i voldssaker.

- Dommer som ikke er i samsvar med Høyesteretts praksis, skal påankes. Aktor bør gjøre bruk av uttalelser fra Stortinget når disse er enstemmige eller har bred tilslutning, understreker Busch.

Nå skal han sende ut et kompendium til bruk i voldssaker.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling