Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Straff for å skyte isbjørn: 20 000 kr. Skjære i rottefelle: 18 000 kr

Pensjonist Henry (70) i Elverum: - Skjønner lite, skjærefangsten blir sammenlignet med hundedrap, også.

DYRE JORDBÆR: Henry Aaseth i Elverum har foreløpig fått et forelegg på 18 000 kroner for å fange ei kråke for å berge bærene i den nå snødekte jordbæråkeren rett bak. Nå kan kråkefangsten havne i tingretten. Foto: Privat.
DYRE JORDBÆR: Henry Aaseth i Elverum har foreløpig fått et forelegg på 18 000 kroner for å fange ei kråke for å berge bærene i den nå snødekte jordbæråkeren rett bak. Nå kan kråkefangsten havne i tingretten. Foto: Privat. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I fjor sommer ble en totalfredet isbjørn skutt og drept av en fangstmann på Svalbard. Han godtok et forelegg på 20 000 kroner.

Omtrent samtidig fanget Henry Aaseth (70) ei kråke i jordbæråkeren hjemme i Elverum. Skjæra er ikke fredet.

Ifølge Store Norske Leksikon og Norsk Ornitologisk Forening er det mellom 100.000 og 200.000 hekkende skjærepar i Norge.

Den erfarne jegeren fanget skjæra i rottefella fordi han ikke kunne bruke våpen i et boligstrøk.

Han ble anmeldt av en observatør i nabolaget, innkalt til politiavhør og endte opp med et forelegg på 18 000 kroner, som han så langt har nektet å vedta.

SKJÆREDRAP: En hageeier og pensjonist i Elverum har fått 18.000 kroner i forelegg for å fange skjære i rottefelle. Illustrasjonsfoto: TORBJØRN BERG/DAGBLADET.
SKJÆREDRAP: En hageeier og pensjonist i Elverum har fått 18.000 kroner i forelegg for å fange skjære i rottefelle. Illustrasjonsfoto: TORBJØRN BERG/DAGBLADET. Vis mer

Dermed kan saken ende opp i tingretten, og skjæra og fjorårets hagejordbær adskillig dyrere enn de 18 000 kronene for hageeieren, politiet og rettsvesenet totalt.

Det er avisa Østlendingen (krever innlogging) som først forteller om skjærebota til sin gamle trykkerisjef.

- Jeg har innrømmet at jeg fanget skjære med rottefella. Men jeg skjønner lite av størrelsen på forelegget i forhold til hvilke forbrytelser som ellers blir straffet med slike beløp. Og nå sier politiet til min advokat at forelegget er beregnet utfra straffen etter et hundedrap, sier en oppgitt pensjonist til Dagbladet.

Sammenlignet med hundedrap

Hundedrapet det dreier seg om, er den såkalte Lucas-saken fra Moss. Der ble hundeeieren først dømt til seks måneders fengsel i tingretten for å ha tatt livet av hunden med å kaste den i vannet festet til et betongrør.

Politiadvokat Henning Klauseie skriver ifølge Østlendingen i et brev til hageeier Aaseths advokat at brudd på dyrevelferdsloven skal vurderes strengt.

HUNDEDRAP: Eieren til Lucas (over) fikk 90 dagers fengsel for å ha druknet hunden, festet til et betongrør. Foto: Privat.
HUNDEDRAP: Eieren til Lucas (over) fikk 90 dagers fengsel for å ha druknet hunden, festet til et betongrør. Foto: Privat. Vis mer

Politiadvokaten viser til Høyesteretts avvisning av anken på lagmannsrettens dom i hundedrap-saken i Moss. Dermed er ikke forelegget for skjærefangsten for strengt, konkluderer politjuristen.

Lagmannsretten reduserte straffen til 90 dagers fengsel, inkludert 30 dagers fradrag for tilståelse.

Skjærejegeren i Elverum ble tilbudt 3 000 kroner i rabatt hvis han betalte i løpet av noen dager - altså 15 000.

Politiet mener Aaseth har overtrådt dyrevelferdsloven og naturmangfoldloven ved å avlive skjæra på en «ikke dyrevelferdsmessig forsvarlig måte».

- Død fugl skremmer

Aaseth forklarer hvorfor han fanget skjæra i fjor sommer: - Det satt 20-25 skjærer på lysstolpen bak åkeren for å renske den for bær så fort jeg gikk inn for kvelden. Etter mange tiår som jeger og friluftsmann vet jeg at det er én metode som hjelper: heng opp en død fugl og de andre holder seg vekk. Og med halsen i rottefelle blir jo skjæra avlivet umiddelbart.

ISBJØRNDRAP: 20.000 kroner i forelegg for skyte totalfredet isbjørn på Svalbard i fjor. Her en isbjørnbinne med unge i dyreparken i Hellabrunn i Munchen. Foto: GUENTER SCHIFFMANN, AFP/NTB Scanpix.
ISBJØRNDRAP: 20.000 kroner i forelegg for skyte totalfredet isbjørn på Svalbard i fjor. Her en isbjørnbinne med unge i dyreparken i Hellabrunn i Munchen. Foto: GUENTER SCHIFFMANN, AFP/NTB Scanpix. Vis mer

Det var en ansatt på hovedkontoret til en av de store naturvernorganisasjonen som hadde observert skjæra i rottefella, tatt bilde og gått til politiet.

- Greit nok det. Jeg var ikke i nærheten av å tenke at det var ulovlig, og har innrømmet forholdet. Et forelegg på 1 500 eller noe sånt hadde jeg godtatt, men 18 000, altså, sier skjærejegeren.

Henlegger tyverisaker

Og han undrer seg samtidig over politiets prioriteringer.

- Kona driver matbutikk, og har flere ganger politianmeldt tyver som har forsynt seg med varer, med både identitet, tilståelse og bilder fra overvåkningskamera. En avgangen ble en person tatt på fersken med varer for 5 000 kroner. Tross navn, bilde og tilståelse er alle sakene henlagt. Mens jeg har tatt en skadefugl og skal straffes med 18 000. Forstå det den som kan, sier pensjonisten i Elverum.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media