Straff for å tie om omskjæring

Helsepersonell, menighetsforstandere og andre som får kjennskap til kjønnslemlestelse og ikke sier fra for å hindre det, skal kunne straffes, mener Helsedepartementet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et høringsnotat som sendes ut denne uken, går departementet inn for å endre loven om kjønnslemlestelse. Det skal bli straffbart å unnlate å si fra dersom man gjennom sitt arbeid får kjennskap til kjønnslemlestelse uten å si fra. Lovforslaget går dermed lengre enn bare å oppheve taushetsplikten i slike saker.

- Vi vil understreke alvoret i dette, og håper det kan bidra til at færre jenter blir kjønnslemlestet, sier politisk rådgiver Line Henriette Hjemdal (KrF) i Helsedepartementet til Vårt Land.

Yrkesgrupper som helsepersonell, lærere, barnehageansatte og menighetsforstandere er spesielt nevnt i lovforslaget. Dette innebærer blant annet at imamer i muslimske trossamfunn som får kjennskap til at unge kvinner er truet av slike overgrep, skal si fra til myndighetene.

Problemet med omskjæring eller kjønnslemlestelse ble sterkt aktualisert etter at den somaliske kvinnen Kadra med skjult kamera avslørte at imamer i Oslo støttet slik praksis.

Forbudet mot kjønnslemlestelse kom i 1995, men foreløpig er ingen straffet for dette.

NTB