- Straff ham

JERUSALEM (Dagbladet): Den palestinske ledelsen er svært fornøyd med FN-vedtaket om gransking av tragedien i Jenin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er første skritt på veien mot å stille Ariel Sharon for en internasjonal domstol, sier informasjonsminister Yasser Abed Rabbo. Samtidig med at Israel motvillig godtar gransking, ble det i går kveld klart at Israel fortsetter sin kampanje mot FNs spesialutsending til Midtøsten, Terje Rød-Larsen. Avisa Ha'aretz skrev i går at israelske myndigheter har gjort det klart for USA at Rød-Larsen, generaldirektøren i FNs hjelpeorganisasjon i Midtøsten, Peter Hansen, og FNs koordinator for menneskerettigheter, Mary Robinson, ikke er ønsket i gruppa av FN-etterforskere som skal granske volden i Jenin.

Det ville ikke vært naturlig at noen av disse selv skulle granske noe som helst. Den israelske henvendelsen til USA er et klart signal om at Rød-Larsen og de andre ikke har den israelske regjeringens tillit. Terje Rød-Larsen hadde i går kveld ikke noen kommentar til den israelske regjeringens utspill.

Et lyspunkt

FN-vedtaket om gransking av hendelsene i flyktningleiren i Jenin er et av ytterst få lyspunkt for den beleirede presidenten Yassir Arafat.

De hevder at det som skjedde i Jenin var en massakre. Israel sier ruinene av flyktningleiren ikke vitner om annet enn harde kamper.

- Israel har ingenting å skjule i Jenin. Vi har rene hender, sa Israels utenriksminister Shimon Peres i møtet med FNs generalsekretær Kofi Annan.

Det rapporterer avisa Ha'aretz. Peres tolket FN-vedtaket dit hen at ei gruppe internasjonale eksperter skal sendes for å «bringe på det rene fakta» om hva som skjedde. For Israel var det viktig at ordet «etterforskning» ble utelatt i den endelige resolusjonen.

Israel har lovet full åpenhet overfor FN-granskerne, blant annet tillatelse til å intervjue soldatene og kopi av lydbånd med ordrene som ble gitt.

For retten

Palestinerne bryr seg ikke så mye om ordlyden i vedtaket. De ser på det som en viktig seier.

- Dette er første skritt på veien mot å stille Ariel Sharon for en internasjonal domstol. Vi vil forfølge dette slik at morderne som planla disse massakrene, inkludert forsvarsminister Benjamin Ben-Eliezer og forsvarssjef Shaul Mofaz, blir stilt til ansvar, sier informasjonsminister Yasser Abed Rabbo til Ha'aretz.

For hver dag som går vil det bli vanskeligere og vanskeligere å finne bevis og dokumentasjon på hva som har skjedd, frykter palestinske ledere.

I Jenin fortsatte innbyggerne sin desperate jakt på døde slektninger og eiendeler i fjellet av ruiner som var høye bolighus. Israelske medier forteller at okkupasjonsstyrkene tvang de palestinske krigerne lenger og lenger inn i leiren. Her sto sluttkampen, og det er her nå fortvilede sivile prøver å grave fram livene sine igjen.

Se også side 30 og 31{$4028}