Straff som medisin

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tanken er egentlig god, men omstendighetene og framstillingen er fryktelig. Vi tenker på sosialminister Ingjerd Schous framstilling i går av de nye reglene rundt sykemelding som skal gjelde fra 1. juli. Den gode tanken er å forebygge passivitet og likegyldighet rundt sykemeldinger. Det dårlige i framstillingen er at sosialministeren truer både de sykemeldte, deres leger og deres arbeidsgivere med straff i form av bøter. Vi har problemer med å se hvordan dette skal fungere konstruktivt. Vi har ikke de konservatives klokkertro på at trusler om straff får folk og systemer til å samarbeide, og har aldri sett dokumentert at straffetrusler har en slik virkning.

Denne regjeringen er kommet helt skeivt ut i forhold til utviklingen i arbeidsmarkedet. På mange frontavsnitt har regjeringens statsråder gått til angrep på opparbeidete rettigheter og framforhandlete avtaler for å svekke dem på bekostning av arbeidstakerne. Forslaget i fjor høst om å åpne for økt bruk av midlertidige ansettelser er ett eksempel. Arbeidstakernes organisasjoner har svart med påstanden om at denne regjeringen brutaliserer arbeidslivet og stiller seg likegyldig til at arbeidsløsheten har bitt seg fast på et utålelig høyt nivå. Det er å ta hardt i, men vi tror at hovedårsaken til den krasse ordbruken er å finne i regjeringens hovedlinje, som går ut på å liberalisere arbeidslivet på bekostning av arbeidstakernes rettigheter.

Avtalen om inkluderende arbeidsliv, som er en felles satsing fra arbeidsgiverorganisasjoner og arbeidstakerorganisasjoner, har hittil ikke lyktes i å redusere sykefraværet. Det er riktig. Men særlig arbeidsgiversidens oppfølging av avtalen har vært svært dårlig. Det ser ut som en villet politikk. Nå brukes avtalens fiasko som et argument for å sette inn andre tiltak. Arbeidsgiversiden ville ha karensdager. De får isteden de nye tiltakene, der det ikke lenger er sykdommens art og legens medisinske vurderinger som alene bestemmer sykemeldingen, men lovparagrafer og ikke-medisinere. Vi frykter at utslagene i sykefraværet blir små, men at antallet tragiske konflikter rundt alvorlig syke mennesker vil øke.