- Straff trålerne

TROMSØ (Dagbladet): - Straff dem som dreper småfisk, tordner tidligere fiskeriminister Eivind Bolle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Trålerflåtens herjinger i fiskens oppvekstområder er ikke bare en forbrytelse mot norsk lov, det er også en forbrytelse mot kommende generasjoner, sier Bolle.

- Det er dette norsk fiskeridebatt må handle om, ikke hvorvidt en sjarkfisker bytter ut hyse med torsk på kaikanten, sier han.

Eivind Bolle (Ap) var norsk fiskeriminister fra 1973 til 1981. Han mener Barentshavet blir forvaltet akkurat som om overfiske og dumping ikke finner sted.

- I flere år har det vært drevet en formidabel beskatning av småfisk i Barentshavet. Dette har fiskerimyndighetene vært kjent med. For meg er det helt ubegripelig at man har latt det fortsette, på toppen av alt settes kvotene høyt over forskernes råd. Det er derfor grunn til å spørre om den nåværende politiske ledelsen i Fiskeridepartementet er de rette til å granske fiskejukset, sier Bolle.

Fiskeridirektør Peter Gullestad hevdet denne uka at fiskejukset blant annet skyldes at antallet fiskefartøy ikke står i forhold til ressursgrunnlaget.

Bolle peker på at trålerkapasiteten har vokst med myndighetenes velsignelse.

- Vi må ha en trålflåte som forsyner våre kystsamfunn med råstoff. Men den må også bidra til at Norge har oversikt over livet i havet. Og vi må gripe inn hvis kravet til inntjening truer livsgrunnlaget for kystfolket, sier han.