Straffbart å navngi Toskas mor

Journalister reagerer på delvis referatforbud i NOKAS-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det er straffbart å navngi David Toskas mor når hun vitner i NOKAS-saken, mener Høyesterett.

– Dette er betenkelig, og bør heller være en journalistisk vurdering, sier Aftenposten-journalist Kjetil Kolsrud til NTB. Høyesteretts kjæremålsutvalg har avgjort at referatforbudet ved David Toskas mors forklaring i NOKAS-saken delvis skal opprettholdes. I praksis vil det si at det ikke er referatforbud eller lukkede dører, men at det er forbudt å identifisere Toskas mor eller andre familiemedlemmer. Samtidig er det en seier for journalistene at referatforbudet ellers ble opphevet.

Egne retningslinjer 

– Høyesterett mener det er rimelig at de journalister som refererer navnet til moren til Toska, skal kunne straffes. Jeg synes dette er pussig, for å si det mildt. Hennes navn er uansett aldri blitt brukt tidligere. Det skyldes at vi følger våre egne etiske retningslinjer, og dette er noe domstolene derfor ikke burde lagt seg opp i, sier Kolsrud.

Hindre press Kolsrud og de to andre journalistene som påkjærte referatforbudet til Høyesterett, Inge D. Hansen (Aftenposten) og John Olav Egeland (Dagbladet), er imidlertid godt fornøyd med andre deler av kjennelsen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer