Straffbart å navngi Toskas mor

Journalister reagerer på delvis referatforbud i NOKAS-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er straffbart å navngi David Toskas mor når hun vitner i NOKAS-saken, mener Høyesterett.

– Dette er betenkelig, og bør heller være en journalistisk vurdering, sier Aftenposten-journalist Kjetil Kolsrud til NTB.
Høyesteretts kjæremålsutvalg har avgjort at referatforbudet ved David Toskas mors forklaring i NOKAS-saken delvis skal opprettholdes. I praksis vil det si at det ikke er referatforbud eller lukkede dører, men at det er forbudt å identifisere Toskas mor eller andre familiemedlemmer. Samtidig er det en seier for journalistene at referatforbudet ellers ble opphevet.

Egne retningslinjer 

– Høyesterett mener det er rimelig at de journalister som refererer navnet til moren til Toska, skal kunne straffes. Jeg synes dette er pussig, for å si det mildt. Hennes navn er uansett aldri blitt brukt tidligere. Det skyldes at vi følger våre egne etiske retningslinjer, og dette er noe domstolene derfor ikke burde lagt seg opp i, sier Kolsrud.

Hindre press
Kolsrud og de to andre journalistene som påkjærte referatforbudet til Høyesterett, Inge D. Hansen (Aftenposten) og John Olav Egeland (Dagbladet), er imidlertid godt fornøyd med andre deler av kjennelsen.

Journalistene fikk medhold i at lovanvendelsen, slik den ble brukt i Gulating lagmannsrett, ikke var korrekt, og at det dermed ikke var grunnlag for referatforbud av hensyn til sakens opplysning.

Pressmiddel

Kolsrud legger også vekt på Høyesterett i sine kommenterer tar opp at vitner bruker retten til å ikke forklare seg som et pressmiddel for å få referatforbud fra rettsforhandlingene.

Arkivfoto: Dagbladet
Arkivfoto: Dagbladet Vis mer

Toskas mor har uttalt at hun ville nekte å vitne med mindre det var forbud mot å referere, og Kolsrud ser på dette som et utbredt fenomen.

– Jeg er veldig fornøyd med at Høyesterett tydelig uttaler at de mener dette er betenkelig. Dette kan vi benytte i senere saker, for slikt press brukes ofte, sier Kolsrud.

Storrvik tilfreds
Også David Toskas forsvarer, advokat Øystein Storrvik, er tilfreds med kjæremålsutvalgets konklusjon.

– Kjennelsen gir det nødvendige vernet vi etterlyste ettersom det ikke er mulig å oppgi Toskas mors eller families navn. Slik sett er kjennelsen tilfredsstillende, sier Storrvik til NTB.

Han mener utfallet er greit for hans klient, men sier også at han forstår at saken har en betydelig offentlig interesse.

(NTB)