Straffedømt advokat tar Økokrim til retten for æreskrenkelser og «oppdiktede siktelser»

Unik rettssak i Oslo tingrett.

DE SAKSØKTE: Karl Otto Torheim (t.v.) fra Regjeringsadvokaten er saksøktes prosessfullmektig i saken. Videre fra venstre: Førstestatsadvokat Arnt Angell og politiadvokat Jens Bachke, Økokrim, samt konstituert avdelingsdirektør Svein Wiiger Olsen i justisdepartementet. Foto: Gard L. Michalsen
DE SAKSØKTE: Karl Otto Torheim (t.v.) fra Regjeringsadvokaten er saksøktes prosessfullmektig i saken. Videre fra venstre: Førstestatsadvokat Arnt Angell og politiadvokat Jens Bachke, Økokrim, samt konstituert avdelingsdirektør Svein Wiiger Olsen i justisdepartementet. Foto: Gard L. MichalsenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den tidligere profilerte pressejuristen og høyesterettsadvokaten Steingrim Wolland stilte i Oslo tingrett tirsdag morgen i et spesielt ærende:

Han har saksøkt Økokrim ved to jurister og Staten for æreskrenkelser.

- Stygt overgrep - Økokrim diktet opp siktelser og opprettholdt dem i flere år, for få tillatelse til ransakelser og beslag mot meg. Og for å svekke min troverdighet, uttaler Steingrim Wolland til Dagbladet i forkant av rettens gang.

- Dette er et stygt overgrep som varte i tre og et halvt år. Min påstand er at de ansvarlige må ha et personlig ansvar for sine handlinger i embetet, og jeg er langt fra den eneste som er blitt utsatt for dette, sier Wolland.

Dømt for uaktsomhet I fjor ble Wolland dømt til 90 dagers betinget fengsel av Borgarting lagmannsrett, for ett tilfelle av «uaktsom medvirkning til bedrageri».

Han ble først frikjent i tingretten, og hevdet i retten tirsdag at lagretten dømte ham for noe helt annet enn både siktelse og tiltale gikk ut på.

Dette var den eneste av fem opprinnelige siktelser som førte til tiltale og rettergang. De øvrige ble enten frafalt eller henlagt.

- Samtlige siktelser ble opprettholdt over flere år, mot bedre vitende. Det innebærer en krenkelse overfor meg, uttalte Wolland i sitt innledningsforedrag.

Der la han stor vekt på hans rett til vern mot æreskrenkelser, i både norsk rett og internasjonale menneskerettigheter.

Flere roller Steingrim Wolland gikk konkurs for noen år siden og mistet advokatbevillingen. Nå har han fått den tilbake, og kan dermed bekle flere roller i retten:

Han er både saksøkende part og sin egen prosessfullmektig (advokat). Tilbake i manesjen med advokatkappe omtaler Wolland tidvis seg selv i tredje person.

I retten framfører han tidvis sarkastiske bemerkninger til sine motparters atferd de seinere år.

- Skjer ikke så ofte Motparten i saken er ikke Økokrim som etat, men de to navngitte juristene Arnt Angell og Jens Bachke, samt staten ved justisdepartementet.

TILBAKE I SVART: Steingrim Wolland (53) stiller i Oslo tingrett sal 875 som både saksøker og sin egen prosessfullmektig. Etter noen år uten advokatbevilling er han nå tilbake i manesjen med svart kappe. Foto: Gard L. Michalsen
TILBAKE I SVART: Steingrim Wolland (53) stiller i Oslo tingrett sal 875 som både saksøker og sin egen prosessfullmektig. Etter noen år uten advokatbevilling er han nå tilbake i manesjen med svart kappe. Foto: Gard L. Michalsen Vis mer

- Det skjer ikke så veldig ofte, bekrefter saksøktes prosessfullmektig, Karl Otto Torheim fra Regjeringsadvokaten, overfor Dagbladet.

Hans innledningsforedrag starter etter lunsj i dag.

Det er satt av fire dager til saken, men partene antyder at det vil holde med to og en halv. Rettens formann er dommer Torbjørn Breistrand.

Les også: - De brøt loven