- Straffedømt anti-amerikansk aktivist plassert tett på Obama av PST

Christian Høibø (32) var til stede med falskt pressepass i Rådhuset under Nobel-seremonien. Det hele var klarert av PST, ifølge Brennpunkt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I kveld står den tidligere «Robinson-kjendisen» Christian Høibø (32) fram som PST-spion.

I en Brennpunkt-dokumentar som sendes på NRK1, forteller den kjente politiske aktivisten om hvordan han har levert informasjon til det hemmelige norske sikkerhetspolitiet i over ti år.

PST bekrefter opplysningene overfor Dagbladet i dag. De har sett dokumentaren og kjenner innholdet, og kommenterer fordi Høibø selv har valgt å stå fram.

Tett på Obama Høibø har vært aktiv på norsk venstreside som demonstrant, husokkupant og internasjonal aksjonist. For venner og meningsfeller framsto han som aktiv globaliseringsmotstander og talsmann for de hardeste miljøene på norsk venstreside. Han er tidligere straffedømt for vold mot offentlig tjenestemann.

I dokumentaren hevdes det også at den anti-amerikanske aktivisten ble invitert helt inn i Rådhussalen under utdelingen av Nobels fredspris til president Barack Obama i 2009.

Her sto Høibø på en balkong over hodet på president Obama, ifølge Brennpunkt-dokumentaren. Det hele ble klarert av Politiets sikkerhetstjeneste, ifølge dokumentaren.

«Fant opp» fotobyrå Brennpunkt viser blant annet bilder av Obama og kongefamilien under utdelingseremonien. Bildene, som du også kan se i videoen øverst i denne artikkelen, er angivelig er tatt av Christian Høibø.

Videoen over viser også bilder av Høibøs pressekort til Nobel-seremonien. Ifølge Brennpunkt var han akkreditert som fotograf for et ikke-eksisterende fotobyrå.

HEDRET MED FREDSPRISEN:
USAs president Barack Obama var i Oslo i 2009, da han ble tildelt Nobels fredspris.
Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
HEDRET MED FREDSPRISEN: USAs president Barack Obama var i Oslo i 2009, da han ble tildelt Nobels fredspris. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix Vis mer

- I forhold til Nobels fredspris, gis det akkreditering til journalister, og den akkrediteringen gis av Oslo politidistrikt. I forhold til denne personen i denne kommentaren har ikke vi noen kommentar til det, sier informasjonsdirektør Martin Berntsen til Dagbladet.

Han ønsker ikke å svare på ytterligere spørsmål av hensyn til PSTs kilder.

Stabssjef i Oslo politidistrikt, Johan Fredriksen, sier til Dagbladet at Høibø var innmeldt på ei liste fra UD på lik linje som alle andre innenfor media.
 
Politiet foretar ikke noen generell sikkerhetssjekk av reportere og fotografer, bortsett fra personer som bruker spesielt utstyr.

- De som ikke blir sikkerhetsundersøkt, blir screenet og kontrollert før samtlige arrangementer, sier han.
 
-Uavhengig om han har vært til stede eller ikke, er sikkerheten vel ivaretatt. Han kunne ikke utgjøre noen trussel mot arrangementet.

Hadde det vært mulig med det systemet vi har nå, måtte vi kanskje tatt skjeen i en annen hånd.
Det har ikke lykkes Dagbladet å komme i kontakt med Høibø, men i dokumentaren beskriver han hvordan han kom over informasjon om voldelige planer under Verdensbankens toppmøte i Oslo i 2002. Han fortalte om dette til PST og ble deretter vervet til å bli infiltratør.

- Det blir egentlig starten på de neste ti årene, der jeg lar meg verve av PST som infiltratør, sier Høibø i dokumentaren.

- Romantiserer Han forteller også om selve rekrutteringen til å bli PST-informant.

PST-SPION: Christian Høibø forteller i kveld hvordan han har levert informasjon til det norske sikkerhetspolitiet i over ti år.  
Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
PST-SPION: Christian Høibø forteller i kveld hvordan han har levert informasjon til det norske sikkerhetspolitiet i over ti år. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET. Vis mer

- De gutta som rekrutterer deg. De lyver aldri men de er jo flinke til å fortelle om oppturene da. De gode sidene ved det. Romantiserer det litt om du vil, sier Høibø.

Brennpunkt har jobbet med dokumentaren i store deler av 2012 og i år.

- Vår kommentar til dokumentaren er vi mener den gir et unikt innblikk i noen av PSTs metoder, sier prosjektleder og redaktør Odd Isungset til Dagbladet.

NRK Brennpunkt sendes i kveld på NRK1 klokka 21:30.

DEMONSTRANTER: Stein Lillevolden og rundt 25 andre bltzere demonstrerte mot president Barack Obama utenfor statministerens kontor i forbindelse med fredsprisutdelingen i 2009. Tidligere blitzer Christian Høibø satt imidlertid inne i Rådhuset.
DEMONSTRANTER: Stein Lillevolden og rundt 25 andre bltzere demonstrerte mot president Barack Obama utenfor statministerens kontor i forbindelse med fredsprisutdelingen i 2009. Tidligere blitzer Christian Høibø satt imidlertid inne i Rådhuset. Vis mer