Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Straffedømt mann (56) bosatt i Telemark er etterlyst for angrep mot jødisk restaurant i Paris

Frankrike har sendt ut arrestordre.

SEKS DREPT: Denne kafeen i Marais-distriktet i Paris ble angrepet i 1982. Foto: Wikimedia Commons
SEKS DREPT: Denne kafeen i Marais-distriktet i Paris ble angrepet i 1982. Foto: Wikimedia Commons Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 56 år gammel mann bosatt i Norge er etterlyst for et dødelig angrep på en jødisk kafé i Paris i 1982.

Frankrike har sendt ut arrestordre på 56-åringen og to andre mistenkte i samme sak - over 32 år etter at angrepet fant sted.

Dagbladet får opplyst at mannen tidligere også har vært i kontakt med norsk politi, og at han er straffedømt flere ganger. Han er bosatt i Telemark, får Dagbladet opplyst.

Mannens første folkeregistrerte adresse i Norge er på Vestlandet på starten av 1990-tallet. Etter dette har han bodd en rekke steder - han flyttet først til Fredrikstad, der han bodde en kort periode, før han flyttet til Telemark. Der har han bodd på en lang rekke adresser.

Ifølge det franske ukebladet Paris Match flyttet han til Norge med kona og fire barn i 1991. Da han flyttet til Norge, skal han ha oppgitt tilknytning til den syriske fløyen av Palestinas frigjøringsorganisasjon (PLO) - men nektet for å ha hatt noe med Abu Nidal å gjøre

Seks drept Seks ble drept og 25 skadd i angrepet. I 2011 ble Abu Nidal identifisert som ansvarlig for attentatet, av franske justismyndigheter.

Det var 9. august 1982 at gjerningsmennene løp inn på Jo Goldenbergs kafé Chez Jo Golden i det populære Marais-distriktet. Først kastet de en håndgranat mot kafeen, hvorpå to mann skjøt rundt seg med maskingevær både mot restaurantgjester og mot folk som prøvde å flykte.

Statsadvokat Agnes Thibault-Lecuivre sier til internasjonale nyhetsbyråer i dag at tre personer - seint i 50-årene eller tidlig i 60-årene - er etterlyst i saken. De tre knyttes til Abu Nidals terrornettverk.

STOR POLITIAKSJON: Slik så det ut på åstedet like etter angrepet. Foto: AFP / NTB scanpix
STOR POLITIAKSJON: Slik så det ut på åstedet like etter angrepet. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

To amerikanere var blant de seks drepte i restauranten, som seinere ble stengt og ikke er i drift nå lenger.

Terrorlederen Den palestinske terrorlederen Abu Nidal het opprinnelig Sabri Khalil al-Banna, og var på 1970- og 1980-tallet kanskje verdens farligste terrorleder.

Hans organisasjon var en del av den palestinske, sekulære, venstreorienterte koalisjonen Avvisningsfronten, som fikk sitt navn etter at de avviste flere forslag for et fredfullt forlik med Israel. Avvisningsfronten ble dannet i 1974 etter en splittelse mellom Abu Nidal og Yasir Arafats fraksjon Fatah - som igjen var en del av Palestinas frigjøringsorganisasjon (PLO).

Abu Nidal skal ha bestilt og beordret terrorangrep i 20 land - der minst 900 mennesker ble drept. Gruppas mest kjente terroraksjoner var ved billettskranken til flyselskapet El Al på flyplassene i Roma og Wien i desember 1985. Ruset på amfetamin slo terroristene til. De skjøt rundt seg og drepte 18 og skadet 120.

Abu Nidal selv ble skutt i Bagdad i august 2002. Han antas å ha blitt drept av Saddam Hussein.

Dagbladet kommer med mer.

INNENFRA: Her skjedde angrepet der seks mennesker ble drept. Foto: AFP / NTB scanpix
INNENFRA: Her skjedde angrepet der seks mennesker ble drept. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart