BILPARK: Økokrim fant flere dyre biler da de slo til mot en forretningsmann (40) tirsdag morgen. Han er en av totalt åtte siktede i en stor arbeidskriminalitetssak. Blant de andre siktede finnes tre norsk-albanske malerbrødre med en omfattende forhistorie. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
BILPARK: Økokrim fant flere dyre biler da de slo til mot en forretningsmann (40) tirsdag morgen. Han er en av totalt åtte siktede i en stor arbeidskriminalitetssak. Blant de andre siktede finnes tre norsk-albanske malerbrødre med en omfattende forhistorie. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Straffedømte norskalbanske malerbrødre siktet av Økokrim: Tjente millioner hos nordnorsk byggegigant

Åtte personer er siktet i en omfattende Økokrimsak om fiktiv fakturering og økonomisk utroskap i maler- og renholdsfirmaer. Blant dem: Tre norskalbanske brødre med en omfattende forhistorie.

De tre norskalbanske brødrene som i dag ble framstilt for fengsling i Oslo tingrett, siktet for grov økonomisk utroskap i malerbransjen, har flere dommer, konkurser og tvangsoppløsninger bak seg. De drev også et populært utested på Oslo Vest.

Totalt er åtte personer siktet i saken:

Blant dem er to etnisk norske malere, der den ene av dem i tillegg til malervirksomhet har drevet en rekke eiendomsselskaper. En tidligere straffedømt norsk-tyrkisk forretningsmann (40) erkjente i går sin rolle i avhør med Økokrim.

De to eldste brødrene, og de to norske medsiktede, ble varetektsfengslet i tre uker. Den yngste broren ble fengslet i ei uke, har Oslo tingrett bestemt.

Tappet selskap

I konkursberetningen fra det siste firmaet de tre brødrene har vært involvert i sammen, mener bostyrer å ha avdekket en framgangsmåte som brødrene skal ha brukt i flere selskaper. Dagbladet får opplyst at lignende framgangsmåte skal være sentral i Økokrims nye etterforskning.

I konkursberetningen går det fram at det ikke ble innrapportert lønn eller ført skikkelig regnskap – det er også betalt fakturaer til et annet selskap brødrene styrte, uten tilstrekkelig dokumentasjon. Faktureringen var totalt på over 900 000,-. Det er også feilaktig fradragsført over 200 000 i moms.

Det er utbetalt over 740 000,- mer i lønn enn hva som er innberettet, og det er heller ikke foretatt skattetrekk eller betalt arbeidsgiveravgift. Brødrene har tatt ut over 770 000,- til privat bruk, uten at dette er innberettet som lønn eller utbytte.

Etter å ha gjennomført bokettersyn ila Skatteetaten et vedtak om endring av merverdiavgift, arbeidsgiveravgift og inntektsskatt. I tillegg er det ilagt skatt for ulovlig utbytte samt at ulovlig utbytte for en av aksjonærene på drøyt 530 000,-.

En storkunde

I konkursberetningen går det fram at malerfirmaet tilsynelatende bare hadde en kunde – og at selskapet ble stiftet for å jobbe for denne kunden.

Denne kunden er Consto AS – et av Nord-Norges største industrikonsern, som oppgir å ha over 900 ansatte i Norge og Sverige. Ifølge konkursberetningen har de straffedømte brødrene fakturert Consto AS for over åtte millioner kroner i 2016 og 2017.

Da hadde brødrene allerede en rekke dommer og konkurser bak seg.

BEKLAGER: Lena Glosemeyer Fangel i Consto AS sier det var uheldig at de tre brødrene ble engasjert på en millionkontrakt. Foto: Consto AS
BEKLAGER: Lena Glosemeyer Fangel i Consto AS sier det var uheldig at de tre brødrene ble engasjert på en millionkontrakt. Foto: Consto AS Vis mer

- Oppdraget gjaldt et boligprosjekt i Tromsø, skriver Lena Glosemeyer Fangel, kommunikasjonssjef i Consto AS, i en e-post til Dagbladet.

- Da avtalen ble inngått mente vi at vi hadde gjort de bakgrunnssjekker som var nødvendige for å gi oppdraget til dette nyopprettede selskapet (blant annet at selskapet var et lovlig registret selskap i Brreg). Vi var den gang ikke kjent med bakgrunnen til personene bak selskapet. I etterpåklokskapens lys ser vi at det var uheldig å inngå kontrakt med dette selskapet. Vi tar sterkt avstand fra enhver form for kriminell aktivitet i bygg- og anleggsbransjen.

- Hva var årsaken til at dette selskapet ble valgt, i konkurranse med andre selskaper?

Etter våre vurderinger leverte selskapet det beste tilbudet basert på den informasjonen vi den gang hadde tilgjengelig.

PÅTALEANSVARLIG: Førstestatsadvokat Marianne Bender i Økokrim. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
PÅTALEANSVARLIG: Førstestatsadvokat Marianne Bender i Økokrim. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Malernettverk

Blant annet skriver forfatter og tidligere Aftenposten-journalist Einar Haakaas i boka «Svartmaling - kriminelle bygger Norge» at den midterste broren hvitvasket penger fra to nå nedlagte selskaper hos selskapet Fino Bygg. Det var et av selskapene som ble rullet opp i det såkalte «Zvonko-nettverket» - en svært omfattende norskalbansk malernettverkssak med en rekke store offentlige kunder som oppdragsgivere.

Skatt sør gjennomførte i 2012 et bokettersyn. Skatteetaten menter deretter å kunne dokumentere svart avlønning, momstriksing og fiktiv fakturering.

Dette går også fram i konkursberetningen fra det aktuelle selskapet. Der skriver bostyrer at skattemyndighetene fant dokumentasjon for omfattende fiktiv fakturering og svart betaling.

Erkjenner straffskyld

I løpet av onsdag har alle de tre brødrene blitt framstilt for varetektsfengsling. En av dem erkjenner straffskyld, mens de to andre ikke erkjenner straffskyld etter siktelsen.

Ingen av de tre brødrenes forsvarere Thor Bache-Wiig, Rikard Berg i advokatfirmaet Hammervold Pind eller Petar Sekulic i advokatfirmaet DLA Piper Norway, ønsker å gå inn på hva brødrene har forklart i avhør.

- Min klient erkjenner straffskyld fordi han ønsker å fortelle om hva som har skjedd, men han har ikke forklart seg i detalj om det ennå, sier Bache-Wiig til Dagbladet.

Både Berg og Sekulic sier at de fikk oversendt materialet fra Økokrim onsdag ettermiddag, og at de ennå ikke har tilstrekkelig oversikt over saken. Berg opplyser imidlertid at detaljene fra konkursberetningen fra det siste firmaet brødrene var involvert i sammen, ikke omfattes av siktelsen.

- Min klient mener å ha gitt en utfyllende forklaring til Økokrim for det han er siktet for, og mener han ikke har gjort noe galt, sier Berg til Dagbladet.

FORSVARER: Advokat Petar Sekulic. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix
FORSVARER: Advokat Petar Sekulic. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix Vis mer

Aksepterer fengsling

Sekulics klient erkjenner ikke straffskyld, men aksepterer varetektsfengsling i to uker.

- Dette gjør han fordi han har forståelse for at politiet trenger å jobbe med saken uforstyrret i en periode, sier Sekulic til Dagbladet.

Det har foreløpig ikke kommet fengslingskjennelser i saken. Politiadvokat Marianne Bender sier til Dagbladet at hun ikke kan kommentere detaljer i saken.

- Det er åtte siktede personer som er knyttet til hverandre ved at de er et nettverk, som vi mener at driver med arbeidslivskriminalitet, sier hun.