Straffedømte «Sverre» ville sykle den store styrkeprøven

Men det ville ikke myndighetene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Historien om «Sverre» starter en kveld på Ullersmo fengsel i juni 2003. Han har sonet halvannet år av en dom på 16 år.

Plutselig får han store ryggsmerter.

- Helsemyndighetene i fengselet trodde ikke på meg. Jeg ble liggende på gulvet og klarte ikke røre meg, forteller han til Dagbladet.no.

Operert for prolaps

Fengselsbetjentene trodde på ham og dagen etter ble han kjørt til sykehus.

Der ble han operert for dobbelt prolaps, en operasjon som gikk alvorlig galt. «Sverre» ble lam fra livet og ned. Etter en uke på sykehus ble han kjørt tilbake til fengselet.

- Der ble jeg undersøkt av fengselslegen. Han skulle teste refleksene på knærne mine. Han slo og slo uten at noe skjedde.

Dermed ble det ett nytt sykehusopphold. «Sverre» tilbrakte ni uker på A-hus før han ble sendt til Cato-senteret på Son hvor han måtte være i åtte uker.

ANONYM: Narkodømte Sverre vil være anonym av hensyn til familien. Foto: Kamilla Thoresen
ANONYM: Narkodømte Sverre vil være anonym av hensyn til familien. Foto: Kamilla Thoresen Vis mer

Syklet seg i form

I mellomtiden vurderte fengselet «Sverres» framtid.

- Benådning ble vurdert, men dette tok jeg ikke sjansen på. Jeg søkte meg over til Kroksrud hvor forholdene var mye bedre for meg i min tilstand.

Kroksrud er en avdeling på Ullersmo med lavere sikkerhetsnivå.Her begynte Sverre å gå lange turer for å trene opp kroppen. Men dette førte ikke noe godt med seg, han ble dårligere.

- Så var det en sykkelinteressert betjent som tok meg med på sykkel. Det gikk galt. Jeg falt av, men han ga seg ikke og lot meg låne sykkelsko.

Dermed fikk han mye bedre feste i pedalene og kunne sykle.

- Da begynte det. Musklene utviklet seg til det bedre og jeg tråkket time etter time på spinningsykkel. Da våren kom kunne vi sykle ute. Jeg dro med meg en haug andre og fikk laget et sykkelrom. Flere av oss blir gode og vi legger planer, forteller han engasjert.

Ville sykle Trondheim-Oslo

Straffedømte «Sverre» ville sykle den store styrkeprøven

Planene gikk ut på å delta i sykkelrittet Trondheim-Oslo, rittet aller tøffeste syklistene. I 2005 ble flere av de innsatte enige om å melde seg på neste års ritt.

Fem av de innsatte på Kroksrud melder seg på og søker om permisjon.

«Sverre», som er medlem i Hells Angels, forteller at søknaden hans om permisjon sendes til politiet på grunn av tilhørigheten til MC-miljøet.

Han bestemmer seg for å endre søknaden til å sitte i følgebilen, men får avslag.

- Uten at de har noe å skylde på. Jeg gadd ikke klage på avgjørelsen. De andre kom tilbake og hadde gjort det knallbra! Det var en kjempeprestasjon! Jeg fikk være med på pizzakveld sammen med de andre og dagen etter kommer det brev fra Kriminalomsorgens Forvaltning som vil ha et svar umiddelbart.

Frisk nok til å sone på Ullersmo

Etter at KRS fikk vite om sykkelplanene hans mente de at han var frisk nok til å bli overført til Ullersmo igjen. «Sverre» er avhengig av behandling og går til fysioterapi tre ganger i uken. Ullersmo fengsel har i tre år anbefal at han kan fortsette soningen på Kroksrud. Han er en såkalt mønsterfange som overholder permisjonsreglene og han møtte selv opp til soning.

Tok ett år og sende ham tilbake

Det hele ender med at «Sverre» blir sendt tilbake til Ullersmo, selv om han i prinsippet har sonet lenge nok til å fortsette på Kroksrud. Saksbehandlingen tok ett år og «Sverre» har sittet på Ullersmo siden juli.

Nå sitter han på lukket avdeling, men er fortsatt avhengig av trening og behandling.

- Jeg går til behandling to ganger i uken, det er ikke så gjevt å fly ute hele tiden.

«Sverre» forteller at han bruker hælene når han går og at han er lam på baksiden av beina.

- Jeg fungerer bedre enn det jeg skal gjøre i min situasjon. Jeg må trene som bare det, men jeg er redd for hva som skjer med meg på lang sikt. Jeg gidder ikke gjøre meg til.

«Sverre» sier at han ser på seg selv som en svært positiv person, men mener han er blitt urettferdig behandling i denne saken.

- Alle har blitt ignorert. Betjenter, inspektører og direktøren. Blir jeg dårligere vil direktøren anbefale flytting.

- Sonings-CV som en korgutt.

«Sverre» er Hells Angels medlem, men sier at forbrytelsen han soner for ikke har noe med den beryktede klubben å gjøre.

- Jeg har sonings-CV som en korgutt. Det er så gæernt. Det nytter ikke å gi seg halvveis. Da har jeg tapt. Jeg er nok ingen gjennomsnittsfange. Jeg føler meg fryktelig urettferdig behandlet.

«Sverre» skal etter planen være ute av fengselet i 2012. I mars i år hadde han sonet lenge nok til å kunne bli overført til åpen avdeling, men i dette tilfellet gikk det andre veien.

Fengselsdirektør Ellen Bjercke vil ikke uttale seg om behandlingen av «Sverre».

- Jeg kan ikke uttale meg om enkelttilfeller, sier hun til Dagbladet.no.

Når det gjelder Sverres sak hvor KRS har trosset fengselets innstillinger, kan hun ikke svare på om dette er noe som vanligvis skjer.