Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Straffeloven bør endres

Forfatteren Jon Bing er aktuell med ny faglitterær bok som tar opp et viktig tema: Ansvar for ytringer på internett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går, tirsdag 11. mars, var det duket for boklansering av Jon Bings nye faglitterære bok «Ansvar for ytringer på nett -særlig om formidlerens ansvar». Boka er aktuell i den siste tidens mediedebatt om forhåndsredigering og moderering av nettdebatten.

Boklanseringen ble holdt i Ascehougs lokaler og målgrupper for møtet var jurister og aktører innen media. Forfatteren Jon Bing gjennomgikk de sentrale punktene i boka, for eksempel begrepene ytring og ansvar, Grunnlovens ytringsfrihetsparagraf og ikke minst hvem som er ansvarlig for ulike ytringer på nett. Bing mener det finnes tre typer ansvarlige aktører: den originære ytrer som journalister eller debattanter, det tekniske personalet som distribuerer og formidler ytringene og de overordnede personene som redaktør, utgiver eller eier.  

Under debatten tok VGs nettredaktør opp problemstillinger rundt virtuelle sosiale nettverk og hvem som er ansvarlig for disse. Han viste til eksempelet VGs Nettby, som er et nettverk der folk kan skrive innlegg og ytre seg om hva som helst. Når slike hybridmedier oppstår er det vanskelig å avgjøre hvem som skal ha det redaksjonelle ansvaret for ytringene.

I spørsmålet om Nettby bør redigeres svarte Per Edgar Kokkvold, generalsekretær og sekretariatsleder i Norsk Presseforbund: - Nei, Nettby skal ikke redigeres. Jeg er konservativ, men ikke reaksjonær!

Forfatteren Jon Bing ga uttrykk for at loven burde endres og tilpasses bedre for moderne nettmedier: - Straffeloven bør fornyes fordi nettmedia har forandret seg mye den siste tiden.

Bing mener at man kan snu argumentet om redaktøransvar på hodet ved gjennom lovendring gi elektroniske medier en plikt til å foreta kontroller, som en slags moderne redaktørfunksjon.

 BOKLANSERING:  Nils E. Øy i Norsk Redaktørforening og Inger Marie Sunde som er stipend ved Det Juridiske Fakultet kommenterte Jon Bings nye fagbok om ytrigner på internett. Piritta Nyberg/ Dagbladet.no
BOKLANSERING: Nils E. Øy i Norsk Redaktørforening og Inger Marie Sunde som er stipend ved Det Juridiske Fakultet kommenterte Jon Bings nye fagbok om ytrigner på internett. Piritta Nyberg/ Dagbladet.no Vis mer
TAR OPP ET VIKTIG TEMA: Forfatteren Jon Bing mottok blomster fra Universitetsforlaget som takk for samarbeidet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media