Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Straffen blir strengere for voldtekt

TRONDHEIM (Dagbladet): Høyesterett skjerper straffen for voldtekt. I en prinsippdom går det fram at Høyesterett i framtida skal legge større vekt på offerets psykiske skadevirkninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne uka fikk en 52 år gammel voldtektsdømt mann fra Trondheim økt straffen fra to til to og et halvt års fengsel. Det skjedde nettopp av hensyn til offeret.

52-åringen skrev seg dermed rett inn i rettshistorien.

Dette er andre gang på fem år at Høyesterett skjerper straffenivået i voldtektssaker. Høysterett trekker samtidig opp retningslinjer for de lavere domstolene.

Fire punkter

Det er statsadvokat Arne K. Uggerud i Trondheim som har overbevist Høyesterett med en prosedyre som inneholdt fire punkter for å skjerpe voldtektsstraffene.

  • Større kunnskap om de psykiske skadevirkningene.
  • Endring i samfunnets verdisyn, slik at det legges større vekt på krenkelse av ikke-økonomiske verdier.
  • Straffenivået for voldtekt er uforholdsmessig lavt sett i forhold til for eksempel ran.
  • Mange frifinnes for voldtekt. Derfor taler allmenpreventive grunner for strengere straffer for de som blir funnet skyldig.

Høyesterett konkluderer med at faren for skadevirkninger skal tillegges større betydning for straffenivået enn det hittil har vært gjort, og at straffenivået for enkelte voldtekter bør foretas ut fra en sammenlikning med grovt ran.

Ikke nytt

Flertallet i Høyesterett slår fast at det ikke er nytt at offeret som utsettes for sexovergrep ofte også påføres psykiske skadevirkninger.

«Men som følge av økt forskning har det nok inntrådt en økende innsikt i og erkjennelse av at de psykiske skadevirkningene kan være massive og vare i lang tid etter voldtekten», skriver flertallet.

Nabokone

52-åringen som fikk økt straffen, er dømt for å ha voldtatt en nabokone i en blokk i en av Trondheims forsteder. Mannen trengte seg inn i hennes leilighet.

- Det må ha bidratt til å gjøre voldtekten ekstra skremmende, ifølge Høyesterett.

Etter at denne saken ble anmeldt, møtte en annen nabokvinne opp hos politiet. Hun fortalte om sexovergrep fra 52-åringen i den samme blokka. For dette forholdet ble han dømt for sex med en sovende kvinne.

52-åringen må til sammen betale kvinnene over 70000 kroner i erstatning og oppreisning.