- Straffer barna med rødgrønn pappaperm

Høyres Linda Cathrine Hofstad Helleland dundrer til mot rødgrønn fedrekvote.

- DÅRLIG FOR BARNA: Høyres familiepolitiker Linda Cathrine Hofstad Helleland, her med leder for Høyres Kvinneforum, Julie Brodtkorb (til venstre), mener den rødgrønne foreldrepermisjonen straffer barna, om mor eller far ikke får tatt ut hele kvota på 14 uker hver. -  Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
- DÅRLIG FOR BARNA: Høyres familiepolitiker Linda Cathrine Hofstad Helleland, her med leder for Høyres Kvinneforum, Julie Brodtkorb (til venstre), mener den rødgrønne foreldrepermisjonen straffer barna, om mor eller far ikke får tatt ut hele kvota på 14 uker hver. - Foto: Benjamin A. Ward / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går gikk Fellesforbundets leder, Arve Bakke, kraftig ut mot Høyres forslag om å fjerne fedrekvota. Forbundslederen i privat sektor frykter «pappaene på gølvet» ikke kommer seg ut i permisjon om Høyre får gjennomslag i en ny borgerlig regjering.

- De rødgrønne og Arve Bakkes likestilling overskygger det sentrale i debatten. Det er barnets beste og barnets behov som er viktigst, sier Høyres familiepolitiker Linda Cathrine Hofstad Helleland i et tilsvar til Bakkes angrep på Høyre.

- Skadelig for barna Helleland mener dagens foreldrepermisjon, hvor 14 uker er reservert til mor og 14 uker er reservert til far, er en dårlig løsning for barna.

- Barnet blir fratatt verdifull tid hvis mor og far ikke greier å ta ut hele kvota hver. Høyre har foreslått at om mor eller far ikke greier å ta ut kvota, skal de resterende ukene overføres til den andre. Det stemte Arbeiderpartiet i mot.

Det mener Helleland viser «med all tydelighet at det ikke er omsorgen for barnet som er viktigst for Ap og SV».

- Den matematiske fordelingen mellom mor og far er viktigere enn barnets beste, sier hun og legger til:

- Hovedpoenget mitt er at barnet blir skadelidende når mor og far ikke får tatt ut alle ukene.

- En straff fra politikerne - Mener du at barna også blir skadelidende der hvor foreldrene bare tar ut 49 uker med 100 prosent lønn, og ikke 59 uker med 80 prosent lønn, som er de to alternativene man kan velge mellom?

- Nei, det er stor forskjell på det og om 14 uker blir fratatt barnet fordi mor eller far ikke greier å ta ut kvota. Vi vil ha et fritt valg for foreldrene. De rødgrønne politikerne er ikke dem som vet hva som er best for barna. Det er det foreldrene som gjør. Hvis foreldrene ikke har mulighet til å ta ut hele kvota, blir det en straff fra politikerne å fjerne uker fra barna.

Helleland bedyrer at en borgerlig regjering vil sette barnet først.

- Derfor må vi endre permisjonen slik at barnet ikke blir fratatt permisjonsuker fordi man ikke greier å oppfylle foreldrerollen som er skapt av de rødgrønne. Det er en gedigen mistillit til landets foreldre, sier hun.

- Dagens fedre stiller opp Helleland avviser at fedrene ikke lenger vil ha rettigheter å slå i bordet med overfor arbeidsgiver når fedrekvoten forsvinner, slik Fellesforbundets Arve Bakke viser til.

- Far har lovfestetrett til foreldrepermisjonen. Det kan ingen arbeidsgivere nekte far. Men jeg ser jo at det kan være tøft i veldig konservative bransjer. Det er vanskelig å få gjort noe med de arbeidsgiverne, med eller uten fedrekvote.

Hun sier hun ikke kjenner seg igjen i det bildet Bakke beskriver om «pappaene på gølvet».

- Det var kanskje annerledes da han var ung. Dessuten: Dagens fedre stiller opp for ungene sine, sier Helleland.