Straffer de fattigste

Kronisk syke og funksjonshemmede trues nå av et nytt økonomisk tilbakeslag. Dersom helseminister Tore Tønne får det som han vil, må pasienter ut med høyere egenandel ved rehabiliteringsopphold på kurbad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeiderpartiet går til valg under mottoet «skatter og avgifter sikrer velferdsstaten». Nå viser det seg at også de med minst å rutte med får en kraftig økonomisk smell.

Statistisk sentralbyrå har regnet ut at svært mange kronisk syke og funksjonshemmede betaler rundt 24000 kroner per år i egenandeler. Og summen øker fra år til år.

Kurbad-sjokk

I går kom en delegasjon fra Vikersund Kurbad til Stortinget for å protestere mot at regjeringen for andre år på rad foreslår å heve egenandelen for behandling ved norske kurbad. I dag betaler folk 190 kroner per døgn ved opphold på kurbad. Regjeringen vil heve egenandelen til 220 kroner.

- Et kurbadopphold varer gjerne i tre uker, ofte mer. Med regjeringens nye forslag vil folk måtte punge ut med 600 kroner mer enn i dag. Det er mye penger for minstepensjonister som fra før knapt nok har råd til å få behandling ved et kurbad, sier Irene Grimnes i støttegruppen for pasienter ved Vikersund Kurbad.

Hun mener prisøkningen er stikk i strid med Ap's politikk. Stortingsflertallet - med Ap i spissen - har i flere år uttalt at helsevesenet må satse mer på rehabilitering.

- Prisøkningen fører til at mange velger bort rehabiliteringsopphold ved kurbad, sier Grimnes.

Bombe

- Dette er en egenandelsbombe. I løpet av halvannet år har egenandelene økt med over 80 prosent. Det verste er at mange politikere tror at pasientenes utgifter kan settes på frikortet. De vet ikke at slike utgifter ikke går på frikortordningen, sier informasjonssjef Jarl Ovesen i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon.

Det er ikke bare egenandeler ved rehabilitering som svir. Svært store pasientgrupper har store utgifter til medisin på hvit resept. Her kan det være snakk om tusenvis av kroner per år. Mange må betale all fysikalsk behandling av egen lomme. En del kronikere får store tannhelseproblemer på grunn av medisinbruk. Også tannlegeutgiftene må de dekke sjøl, sier Ovesen.

<B>TILBAKESLAG:</B> - Konsekvensen av regjeringens forslag er at folk må punge ut med 4620 kroner av sin egen lomme for et tre ukers opphold ved kurbad. Det er 600 kroner mer enn de betaler i dag. For mange minstepensjonister betyr det at de må takke nei til rehabilitering, sier Irene Grimnes i støttegruppen for pasienter ved Vikersund Kurbad.