Straffer fulle og ulydige soldater

Russland straffer fulle, ulydige og domfelte soldater, og plasserer dem i «Storm-Z»-enheter, eller stormtropper. De blir sendt over skyttergraver og fungerer som skjold for de andre soldatene.

«STORM-Z»: Russland sender ulydige soldater på selvmordsoppdrag i stormtropper mot ukrainske stillinger, ifølge Reuters. Video: Telegram @shtormZZ. Reporter: Vegard Krüger / Edward Stenlund / Dagbladet TV. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er kjent at Russland har rekruttert personer fra fengsel for å kjempe i krigen i Ukraina. Særlig fikk en video av nå avdøde Wagner-sjef Jevgenij Prigozjin mye oppmerksomhet, der han sto i en straffeleir og lovet fanger benådning dersom de kjempet i seks måneder for hans private hær.

Men ettersom forholdet mellom Prigozjin og den russiske forsvarsledelsen surnet, skal han ha blitt strupt for denne muligheten. Og etter hans død i sommer, har Wagner-gruppas skjebne og bruk vært et åpent spørsmål - de skal ha blitt spredt til Belarus, Midtøsten og Afrika. Noen skal ha returnert til Ukraina.

Derfor har Russland nå i større grad sett seg nødt til å hente egne fanger for å mate krigsmaskineriet. De må stå for denne rekrutteringen selv.

REKRUTTERER FANGER: Wagner-sjef Jevgenij Prigozjin holdt en rekrutteringstale for den private leiesoldatgruppen i et russisk fengsel 14. september i fjor. Video: Twitter Vis mer

- De er bare kjøtt

Russiske statskontrollerte medier har tidligere bekreftet bruken av såkalte «Storm-Z»-enheter, eller stormtropper, og skrevet at de har deltatt i intense kamper. Men det fulle og faktiske omfanget har ikke vært kjent. Reuters har nå kartlagt dette i større grad.

Nyhetsbyrået skriver at enhetene består av uskikkete, ulydige og domfelte soldater.

- Hvis befal fanger noen med alkohollukt i pusten, blir de umiddelbart plassert i de enhetene, sier en soldat som uttaler seg anonymt av frykt for straffeforfølgelse i Russland.

Det samme skal gjelde for personer som blir tatt i å bruke narkotika.

Disse enhetene blir ansett som mindre verdt og sendt ut som «forbruksvare» for de andre soldatene, ifølge nyhetsbyrået.

- De i «Storm-Z»-lag … De blir bare ansett som kjøtt, sier den anonyme soldaten.

Ifølge en tidligere soldat, skal alle 120 menn i hans enhet, bortsett fra 15 stykker, ha dødd eller blitt skadd i kamper utenfor Bakhmut i juni.

Likt Stalin

Den uavhengige russiske organisasjonen Conflict Intelligence Team, som sporer krigen, sier at enhetene er svært hyppig brukt i forkant av de andre soldatene i rammede områder. Menneskerettighetsorganisasjonen Gulagu Net har også omtalt bruken.

For å omplassere soldater til slike «straffeenheter», sier russisk militærlovgivning at man egentlig må bli dømt i en militærdomstol, men ifølge flere soldater som Reuters har snakket med, har Russland nå mer eller mindre gått bort fra dette.

- Det ble ikke avholdt noe rettsmøte da jeg ble overført, sier en soldat til byrået.

Bruken kan sammenliknes med Sovjetunionens leder Josef Stalins bruk av «straffebataljoner» under 2. verdenskrig - de som fikk panikk eller ikke adlød ordre, ble satt i disse bataljonene og plassert fremst langs fronten. Mennene ble betraktet som en skamplett i Den røde armé, og deres liv hadde ingen betydning.

Reuters har stilt det russiske forsvarsdepartementet en rekke spørsmål vedrørende bruken, men ikke fått svar.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer