Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Straffer Hviterussland med sanksjoner

Vesten, inkludert Norge, reagerer mot skandalevalget og kneblingen av opposisjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Skandalevalget og myndighetenes hardhendte behandling av opposisjonen i Hviterussland får storpolitisk etterspill. USA og EU har varslet at de kommer til å innføre sanksjoner mot landet, melder BBC News, og utenriksminister Jonas Gahr Støre bekrefter i kveld at Norge stiller seg bak sanksjonene.

- Norge slutter seg til EUs linje for å få en mest mulig samlet europeisk reaksjon, sier Støre til Dagbladet.no.Ifølge den hviterussiske opposisjonen ble 500 demonstranter arrestert etter at opprørspoliti rev ned teltleiren opposisjonen hadde opprettet på Oktoberplassen i Minsk sentrum og dermed gjorde slutt på en fem dager lang protestaksjon mot presidentvalget sist søndag.

«Målrettede sanksjoner»

Internasjonale observatører og opposisjonen har anklaget valget, der president Aleksandr Lukasjenko fikk 82,6 prosent av stemmene, for å ha vært udemokratisk og ufritt og har påpekt utstrakt valgfusk. Hviterussiske myndigheter på sin side sier valget var demokratisk og gikk riktig for seg.

En pressetalsmann for Det hvite hus sier at Bush-administrasjonen vil innføre «målrettede sanksjoner» mot enkelte maktpersoner i Hviterussland, uten å gi noen dato for når tiltakene blir satt i verk. Sanksjonene vil trolig omfatte reiserestriksjoner og økonomiske straffetiltak.

- Vi oppfordrer alle medlemmer av det internasjonale samfunn til å kreve at myndighetene i Hviterussland respekterer sine egne medborgeres rett til å uttrykke seg med fredelige midler, og til å fordømme alle overtramp, sier pressetalsmannen.

EU-ledere på sin side har sendt ut en erklæring der de sier at de vil «innføre restriktive tiltak mot dem som er ansvarlige for bruddet på internasjonale valgstandarder».

Lederne er ennå ikke blitt enige om straffetiltakene, men ifølge EU-tjenestemenn vil de trolig omfatte reiseforbud for president Lukasjenko.

KNEBLET OPPOSISJONEN: Opprørspoliti stormet i natt teltleiren opposisjonen hadde opprettet på Oktoberplassen i Minsk, og tømte plassen i løpet av kort tid. Foto: Scanpix
KNEBLET OPPOSISJONEN: Opprørspoliti stormet i natt teltleiren opposisjonen hadde opprettet på Oktoberplassen i Minsk, og tømte plassen i løpet av kort tid. Foto: Scanpix Vis mer

- Nattas hendelser har bekreftet vårt negative inntrykk, og vi oppfordrer hviterussiske myndigheter til å respektere forsamlingsretten og til å frigi de arrestert, sier Østerrikes utenriksminister Ursula Plassnik.

Organisasjonen for samarbeid og sikkerhet i Europa (OSSE), som overvåket valget og ga det strykkarakter, oppfordrer også Hviterussland til å respektere opposisjonens rettigheter, og organisasjonens formann, den belgiske utenriksministeren Karel de Gucht, sier til BBC at sterke virkemidler trengs for å få hviterussiske myndigheter til å oppfatte Europas standpunkt.

Støre: - Respekter demokratiet

I en pressemelding sier utenriksminister Jonas Gahr Støre at Norge fordømmer arrestasjonene av demonstrantene, og sterkt beklager at hviterussisk politi har oppløst teltleiren i Minsk. Norge oppfordrer på det sterkeste hviterussiske myndigheter til å respektere innbyggernes demokratiske rettigheter, forsamlingsfrihet og ytringsfrihet.

Støre stiller seg også bak kritikken av valget.

- Valget var ikke i samsvar med prinsippene for frie og demokratiske valg. Norge vil aktivt støtte de demokratiske krefter i Hviterussland, og vi har derfor besluttet å øke støtten til hviterussiske frivillige organisasjoner og opposisjon, sier utenriksministeren, som imidlertid understreker at representanter for hviterussisk opposisjon er velkommen til Norge for samtaler om situasjonen.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov på sin side kritiserer OSSE sterkt og anklager organisasjonen for å oppildne til konflikt, for å ha tatt side i konflikten og stilt spørsmål ved valget lenge før det ble avholdt. Lavrov og russiske valgobservatører har ikke funnet noe kritikkverdig ved valget.

- JUKSET: Aleksandr Lukasjenko.
«MÅLRETTEDE SANKSJONER»: George W. Bush.
FORDØMMER: Jonas Gahr Støre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!