Straffer Jens for arroganse

Jens Stoltenberg var arrogant som avviste et samarbeid med SV etter valget, synes LO-topp Per Østvold. Arrogansen koster Ap en halv million kroner og sannsynligvis en hel del velgere. Begge deler går til SV og Kristin Halvorsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stoltenberg klasket døra brutalt igjen for et regjeringssamarbeid med SV og Sp under et møte med stortingsjournalistene 2. mai. Han begrunnet det med at Sp har sagt nei til et slikt samarbeid, og at de politiske forskjellene er for store.

At Jens avviste SV i samme slengen som Sp, rystet mange i fagbevegelsen og internt i Ap. I går fikk da også statsministeren straffen: I stedet for å gi tre millioner kroner i valgkampstøtte til Arbeiderpartiet, slik avtroppende LO-leder Yngve Hågensen og LO-sekretariatet gikk inn for, vedtok et overraskende stort flertall av LO-kongressen å gi 2,5 millioner til Jens og 500 000 til Kristin.

Og får pengene til SV den ønskede effekt - at SV gjør et godt valg - får Jens Stoltenberg svi igjen.

- Det er ingen tvil om at hvis SV gjør et godt valg, vil det i all hovedsak være på bekostning av Arbeiderpartiet, sier statsviter Kristin Taraldsrud Hoff i MMI.

Historisk

Leder Per Østvold i Norsk Transportarbeiderforbund karakteriserer gårsdagens splitting av valgkampstøtten som historisk.

- Resultatet kom nok som en reaksjon på Jens Stoltenbergs arrogante nei til et samarbeid med SV etter valget. LO-kongressens deltakere har jo lagt merke til at både Yngve Hågensen og nestleder Gerd-Liv Valla ønsker et slikt samarbeid. Derfor har de undret seg over at statsministeren har ment noe helt annet, sier Østvold til Dagbladet.

Østvold er selv SV-medlem, og naturlig nok jublende glad over vedtaket. Men dette var ikke noe rent SV-kupp.

- En hel masse LO-delegater med Ap-medlemskap må ha stemt for å gi penger til SV, ellers ville ikke flertallet blitt så stort, sier han.

- Henger ikke i hop

Yngve Hågensen ville på sin side ikke legge all verden i at LO nå også lar SV forsyne seg i pengebingen deres.

- Vi har hatt mange voteringer på denne kongressen, og de henger ikke i hop alle sammen. Jeg registrerer at det var et klart flertall for å gi SV noe av valgkampstøtten, men akter ikke å gjøre noen nærmere analyse av det, sier Hågensen.

LOs nye leder, Gerd-Liv Valla, tror ikke SV fikk penger fordi LO-kongressen var forbannet på Stoltenbergs uttalelser.

- Nei, det blir for konspiratorisk for meg.

- Men ser vi nå starten på en skilsmisse mellom LO og Ap?

- Hvis du går tilbake i tid, vil du se at forholdet har forandret seg over tid. I 1990 ble det slutt på kollektivt medlemsskap, i 1993 sluttet AUF å fungere som vår ungdomsorganisasjon, og i dag er bare to av Ap's sentralstyremedlemmer fra LO, før var det fire. Men vi skal fortsatt ha et fagpolitisk samarbeid med Arbeiderpartiet. Og vi ønsker fortsatt å ha en regjering utgått av Ap, understreker Valla.

Kjempeløft

Mens Ap fortvilte over å miste en halv million i valgkampbidrag, feiret SV det fete tilskuddet.

- Nå kan vi satse atskillig sterkere. Både på annonsering og på andre områder, sier Halvorsen.

Inntil i går var SVs valgkampbudsjett på en million kroner, pluss valgkampstøtte fra fire forbund på noe under 500000 kroner.

- Med LO-kongressens 500000 kroner får valgkampen vår et realt løft, sier SV-leder Kristin Halvorsen.

Hun smilte bredt da det var klart at LOs partimonopol endelig var brutt. Fram til i dag har det vært utenkelig å bevilge penger til andre enn Ap.

- Jeg ser dette som et signal fra LO om at de ønsker å være i allianse med flere, og at fagbevegelsen har felles politisk interesse med SV, sier Kristin Halvorsen.

Hun ønsker ikke å gi noen vurdering av hvorvidt vedtaket var en reaksjon på statsminister Jens Stoltenbergs steile holdning til et samarbeid med SV. Uansett lover hun at pengegaven vil stimulere partiet til å kjempe enda hardere for å bevare dagens sykelønnssystem og mot konkurranseutsetting og privatisering.

APPLAUS: - Vi ønsker fortsatt å ha en regjering utgått fra Ap, understreker LOs nye leder Gerd Liv Valla.