Strafferabatt for pensjonister

Pensjonister må få strafferabatt på grunn av høy alder, slik tenåringsforbrytere får på grunn av ung alder, foreslår Advokatforeningen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Bakgrunnen er at Justisdepartementet og Stortinget har funnet det hensiktsmessig å ta inn i straffeloven generelle regler om straffeutmåling, hva som skal være formildende og straffeskjerpende omstendigheter.

Advokatforeningen vil ha inn høy alder som et formildende moment i en straffeutmåling.Advokat John Chr. Elden i Advokatforeningens utvalg for strafferett og straffeprosess sier til Dagbladet at etter vår straffelov kan alle som er fylt 15 år straffes.

-  Loven sier at man skal være varsom med å bruke fengselsstraff mot mennesker som er under 18 år. Enkelte andre land har tilsvarende regler til fordel forsine pensjonister. Jeg kan ikke se hvorfor ikke vi også skal ha dette, sier Elden.

Tung soning

Elden mener at det naturlige ville være å sette en lovgrense på f. eks. 70 år for en eventuell ny lovbestemmelse.

-  Men dette har ikke Advokatforeningen tatt standpunkt til foreløpig. 70 år er en grense som gjelder i mange andre sammenhenger i samfunnet, uten at det er et forsøk på å umyndiggjøre våre seniorer, sier den kjente forsvareren.

Varierende praksis

Ifølge Elden har Høyesterett vært noe uklar i dommer mot eldre mennesker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer