Strafferabatt for pensjonister

Pensjonister må få strafferabatt på grunn av høy alder, slik tenåringsforbrytere får på grunn av ung alder, foreslår Advokatforeningen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bakgrunnen er at Justisdepartementet og Stortinget har funnet det hensiktsmessig å ta inn i straffeloven generelle regler om straffeutmåling, hva som skal være formildende og straffeskjerpende omstendigheter.

Advokatforeningen vil ha inn høy alder som et formildende moment i en straffeutmåling.Advokat John Chr. Elden i Advokatforeningens utvalg for strafferett og straffeprosess sier til Dagbladet at etter vår straffelov kan alle som er fylt 15 år straffes.

-  Loven sier at man skal være varsom med å bruke fengselsstraff mot mennesker som er under 18 år. Enkelte andre land har tilsvarende regler til fordel forsine pensjonister. Jeg kan ikke se hvorfor ikke vi også skal ha dette, sier Elden.

Tung soning

Elden mener at det naturlige ville være å sette en lovgrense på f. eks. 70 år for en eventuell ny lovbestemmelse.

-  Men dette har ikke Advokatforeningen tatt standpunkt til foreløpig. 70 år er en grense som gjelder i mange andre sammenhenger i samfunnet, uten at det er et forsøk på å umyndiggjøre våre seniorer, sier den kjente forsvareren.

Varierende praksis

Ifølge Elden har Høyesterett vært noe uklar i dommer mot eldre mennesker.

GRENSE FOR RABATTEN: Advokat John Chr. Elden synes pensjonister bør få kortere straff, men at grensa bør gå ved f.eks. 70 år. Foto: Scanpix
GRENSE FOR RABATTEN: Advokat John Chr. Elden synes pensjonister bør få kortere straff, men at grensa bør gå ved f.eks. 70 år. Foto: Scanpix Vis mer

-  I enkelte saker har Høyesterett sagt at straffen må reduseres på grunn av alder, mens rikets øverste dommere i andre saker har bare sagt at det må avgjøres av fengselsmyndighetene om man er soningsdyktig eller ikke. Vårt poeng er at det er en del eldre personer som er soningsdyktige, men som i så fall soner svært tungt på grunn av alderen. For disse må det bli mulig å redusere belastningen slik at byrden ikke virker så mye verre enn for vanlige kriminelle. Få fengsler er også tilpasset pleie av eldre.

Feiltrinn

-  Vi har også en rekke hedersmenn og -damer, som etter et langt liv på rett side av loven, ikke behøver å bli satt i fengsel på bakgrunn av et feiltrinn, som f.eks. veitrafikkovertredelser. Loven bør gi en direkte åpning for dommeren til å fravike hovedregler om fengselsstraff for eldre dersom dette finnes rimelig i den enkelte sak.

Vi foreslår ikke straffebortfall, men en adgang til å redusere straffen og bruk av fengselsstraff, sier Elden.