Strafferabatt for voldsom oppførsel

Stortinget har vedtatt en lov som gir strafferabatt til personer som motsetter seg en pågripelse og må settes i glattcelle tre-fire timer eller mer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Strafferabatten gjelder ikke personer som lovlydig etterkommer en pågripelse, men som politiet holder tilbake like lenge på politistasjonen uten at det er nødvendig med opphold på glattcelle.

I Sandnes tingrett i fjor fikk ei kvinne (24) en dags varetektsfradrag i straffen på bakgrunn av tre og en halv times opphold på glattcelle. Kvinnen ble satt på glattcelle fordi hun var «meget oppfarende og aggressiv».

I Høyesterett er varetektsfradraget i straffen økt til to døgn, fordi et flertall i Høyesterett tolker en paragraf i straffeloven, som trådte i kraft sommeren 2003, som at 24-åringens frihetsberøvelse har skjedd i «full isolasjon».

Voldsdømt

Det er forklaringen på at kvinnens tre og en halv times opphold på glattcelle gir to dagers varetektsfradrag i dommen på 60 dagers ubetinget fengsel for sju straffbare forhold, blant annet vold.

Høyesteretts mindretall, Magnus Matningsdal, skriver i sin dissens at han ikke kan se at den som motsetter seg en pågripelse, og dermed for en kortere periode plasseres i politiarrest, skal få større fradrag i straffen enn den som ikke motsetter seg en pågripelse, men holdes pågrepet i like lang tid.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer