Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Strafferabatt for voldsom oppførsel

Stortinget har vedtatt en lov som gir strafferabatt til personer som motsetter seg en pågripelse og må settes i glattcelle tre-fire timer eller mer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Strafferabatten gjelder ikke personer som lovlydig etterkommer en pågripelse, men som politiet holder tilbake like lenge på politistasjonen uten at det er nødvendig med opphold på glattcelle.

I Sandnes tingrett i fjor fikk ei kvinne (24) en dags varetektsfradrag i straffen på bakgrunn av tre og en halv times opphold på glattcelle. Kvinnen ble satt på glattcelle fordi hun var «meget oppfarende og aggressiv».

I Høyesterett er varetektsfradraget i straffen økt til to døgn, fordi et flertall i Høyesterett tolker en paragraf i straffeloven, som trådte i kraft sommeren 2003, som at 24-åringens frihetsberøvelse har skjedd i «full isolasjon».

Voldsdømt

Det er forklaringen på at kvinnens tre og en halv times opphold på glattcelle gir to dagers varetektsfradrag i dommen på 60 dagers ubetinget fengsel for sju straffbare forhold, blant annet vold.

Høyesteretts mindretall, Magnus Matningsdal, skriver i sin dissens at han ikke kan se at den som motsetter seg en pågripelse, og dermed for en kortere periode plasseres i politiarrest, skal få større fradrag i straffen enn den som ikke motsetter seg en pågripelse, men holdes pågrepet i like lang tid.

Arne Johannessen, leder i Politiets fellesforbuund, sier til Dagbladet at dommen er oppsiktsvekkende og han slutter seg fullt og helt til Matningsdals betraktninger.

-  Dissens ligger midt i kjernen av en stadig mer aktuell problemstilling. Vi opplever mindre respekt for autoriteter i samfunnet generelt. Mange utøver vold mot politiet, motsetter seg pågripelse og lager mange problemer for politiets arbeid. At dette er personer som skal «premieres» med strafferabatt, er helt meningsløst. Det er nesten en oppfordring til å gjøre det vanskelig for politiet i tjenesten, sier Johannessen.

 OMSTRIDT LOV:  Skal det lønne seg å motsette seg arrest? En kvinne som oppførte seg aggressivt under en pågripelse i Sandnes fikk strafferabatt. Bildet er fra en annen sak. Foto: Eivind Pedersen
OMSTRIDT LOV: Skal det lønne seg å motsette seg arrest? En kvinne som oppførte seg aggressivt under en pågripelse i Sandnes fikk strafferabatt. Bildet er fra en annen sak. Foto: Eivind Pedersen Vis mer

Soningskøer

Kvinnens forsvarer, advokat John Chr. Elden, sier til Dagbladet at det er fornuftig at høyesterett erkjenner den særlige belastning det er å bli pågrepet av politiet i stedet for å bli innkalt til ordinær soning seinere.

-  De belastninger som ligger i dette, gjør det rettferdig at man får en noe kortere soningstid. Høyesteretts dom gjør at soningskøene blir godt redusert ved at de aller fleste innsatte skal sone en dag mindre enn de har gjort fram til i dag. Nå regner jeg med at påtalemyndigheten rydder opp i alle saker som er blitt dømt etter lovendringen i 2003 der de dømte har fått for lang soningstid, sier Elden.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!