PRESSET: Justisminister Knut Storberget (Ap) innrømmer at straffene for overfallsvoldtekter er for lave. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
PRESSET: Justisminister Knut Storberget (Ap) innrømmer at straffene for overfallsvoldtekter er for lave. Foto: Benjamin A. Ward / DagbladetVis mer

Strafferamme 21 års fengsel - gjennomsnittsstraff 3,5 år

Viser gjennomgang av voldtektsdommer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om strafferammen for voldtekt er satt til 21 års fengsel viser en gjennomgang av 42 dommer for overfallsvoldtekt et annet bilde. I 35 av dommene fikk gjerningsmennene i gjennomsnitt tre år og fire måneders fengsel.

De 35 dommene gjaldt alle én voldtekt, de øvrige dommene omhandlet flere voldtekter, viser en oversikt VG har utarbeidet.

Ettersom 70 prosent av de straffedømte prøveløslates etter å ha sonet to tredeler av straffen, er mange dømte voldtektsmenn utenfor murene etter drøyt to år i fengsel.

Justisminister Knut Storberget (Ap) innrømmer at straffene for overfallsvoldtekter er for lave. I juni i fjor ble minstestraffen for voldtekt hevet fra to til tre år.

- Voldtekt er en integritetskrenkning som ikke står i samsvar med straffenivået, sier Storberget.

Bistandsadvokat Hege Salomon representerer flere kvinner som har blitt voldtatt, og mener dommerne ikke benytter den øvre delen av strafferammene.

- Jeg synes det er urimelig at man ikke bruker forutsetningene som ligger i loven, sier hun.

I en undersøkelse som InFact har utført for VG, svarer over halvparten at en overfallsvoldtekt burde gi mellom fem og ti års fengsel, mens 60 prosent mener voldtekt burde straffes hardere enn for eksempel økonomisk kriminalitet, narkotikaforbrytelser og uaktsomt bildrap.

(NTB)