Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Straffes etter 30 år

Ministrer kidnappet forretningsmenn for å styrke økonomien i Argentina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den argentinske dommeren Norberto Oyarbides har delvis opphevet amnestiet til militærjuntaen som styrte landet fra 1976 til 1983. Dermed kan tidligere finansminister Jose Alfredo Martinez de Hoz og tidligere innenriksminister Albano Harguindeguy endelig bli stilt for retten, melder BBC.

Martinez de Hoz og Harguindeguy vil nå bli tiltalt for å ha kidnappet to forretningsmenn, og for å ha drevet utpressing.

Frederico Gutheim og sønnen Miguel Ernesto var kidnappet fra november 1975 til april 1976. Bakgrunnen for kidnappingen skal ha vært at de to ministrene ville tvinge dem til å inngå en eksportavtale som finansministeren ville tjene på.

Da militærdiktaturet falt, ble mange ministrer og offiserer dømt for kidnappinger, tortur og titusenvis av drap. Også Martinez de Hoz og Harguindeguy ble etterforsket. Men de etterfølgende sivile regjeringene innførte amnesti og gjerningsmennene gikk fri.

De to ministrene er blant de siste toppene fra Den skitne krigen som har klart å unngå rettsforfølgelse. Det ventes at de vil anke dommen.

DIKTATURETS MANGE OFRE: I 2003 ble denne massegraven med 
«forsvunne» mennesker funnet. De fleste var kritikere av regimet. Alle foto: Scanpix
DIKTATURETS MANGE OFRE: I 2003 ble denne massegraven med «forsvunne» mennesker funnet. De fleste var kritikere av regimet. Alle foto: Scanpix Vis mer
INNLEDET DEN SKITNE KRIGEN: General Jorge Rafael Videla ledet militærkuppet som den 24 mars 1976 styrtet den demokratisk valgte presidenten Isabel Peron. Han og hans menn ble innvilget amnesti av deres sivile etterfølgere.
OPPHEVER AMNESTIER: Dommer Norberto Oyarbides sørger for at rettferdigheten endelig skjer fyldest. Han har erklært amnestiene for grunnlovsstridige og dermed ugyldige.