Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Straffes for å ta sexbilder

17-åringer kan ha sex, men det kan bli ulovlig å ta bilder av akten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les forslaget til lovendringen

16-17-åringen kan ha sex lovlig. Men tar de bilder av hverandre under akten, kan straffen bli bøter eller fengsel i inntil tre år - selv om alt skjer frivillig.

Dette går fram av forslaget om «Eige straffebod om kjønnslege skildringer som gjer bruk av barn». Lovforslaget ligger nå til behandling i justiskomiteen.

Forslaget har imidlertid fått komiteen til å reagere. I et brev til justisminister Odd Einar Dørum spør komitéleder Trond Helleland (H) om hva som kan skje strafferettslig når 16-17-åringer har frivillig samleie og er enig om å ta bilder av dette, samt bilder av hverandre, og under samme forutsetning ber en kamerat ta bilder av seksuelle aktiviteter.

Konvensjon

Statsråd Dørum svarer at departementet ikke foreslår endringer i reglene om hvilke materiale som innholdsmessig forstås med kjønnslige skildringer som gjør bruk av barn.

-  Departementet foreslår derimot en utvidelse av hvilke befatningsmåter med slikt materiale som skal være straffbare. Omstruktureringen innebærer ikke i seg selv noen realitetsendring, konstaterer Dørum.

At det kan bli straffbart at 16-17-åringen tar pornobilder av hverandre, er en konsekvens av at barnekonvensjonen ble innarbeidet i norsk rett i 2003. Barn er i den forbindelse definert som personer som er eller framstår som under 18 år.

Domstolen

I forslaget heter det at straff vil kunne falle bort for den som tar og besitter et bilde av en person mellom 16 og 18 år, dersom denne har gitt sitt samtykke og de to er omtrent jevnbyrdige i alder og utvikling.

Lovforslaget vil kunne ramme dem den er ment å beskytte.

Dørum skriver at denne regelen gir domstolen mulighet til å frita en person for straff etter en konkret vurdering.

-  Personen har derimot ikke noe krav på å bli frifunnet. Avgjørelsen beror på domstolens skjønn og vurdering i det enkelte tilfelle. Det kan selvfølgelig ikke gis noe generelt svar på justiskomiteens spørsmål, skriver Dørum.

ULOVLIG: Det kan komme en ny lov mot sexbilder av ungdommer, selv om de er tatt frivillig.
VIL HA NY LOV: Odd Einar Dørum.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media