Krigen i Ukraina

Straffes for sang og barne­tegning

Selv enkeltpersoner havner i trøbbel for å kritisere Putins krig i Ukraina. Nå får en av dem støtte fra uventet hold.

En lærer på den russisk-okkuperte Krimhalvøya fikk en klekkelig straff etter å ha spilt av denne sangen i klasserommet. Video: Telegram @mash_na_volna. Reporter: Vegard Krüger / Dagbladet TV. Vis mer
Publisert

Russiske myndigheter har arrestert og straffet flere privatpersoner for krigskritiske ytringer de siste månedene.

Den 53 år gamle russeren Aleksej Moskalev er dømt til to år i fengsel etter at hans tenåringsdatter tegnet en tegning på skolen:

Da datteren Masja Moskaleva tegnet tegningen med teksten «Nei til krig» og «Ære over Ukraina», ble både hun og faren pågrepet og avhørt av FSB.

Faren ble bøtelagt 32 000 rubler.

Flyktet

Dagen etter fikk han vite at politiet bygget en sak mot ham for å «diskreditere militæret», en av de nye lovene Putin har vedtatt etter invasjonen for å slå ned på kritikk mot krigføringen.

30. desember ble familiens hus ransaket av FSB. Dattera ble satt i varetekt i en institusjon i landet.

1. mars ble Aleksej Moskalev pågrepet på nytt, og har fra 2. mars sittet i husarrest.

DØMT: Moskalev har blitt dømt til to års fengsel i en straffekoloni. Foto: AP
DØMT: Moskalev har blitt dømt til to års fengsel i en straffekoloni. Foto: AP Vis mer

Tirsdag ble han dømt til to års fengsel i en straffekoloni. Selv var han ikke til stede under domsavsigelsen. Til oppmøtt presse utenfor rettslokalet sa hans advokat at han hadde flyktet fra husarrest i forkant, melder Meduza.

Torsdag ble han pågrepet i Belarus, melder samme avis.

Moskalev har fått støtte fra uventet hold. Oligark og eier av den beryktede leiesoldatgruppa Wagner, Jevgenij Prigozjin, har uttalt støtte til ham.

Støttes

I et brev til påtalemyndigheten i Tula, mannens hjemfylke i Russland, skriver Prigozjin sammen med to andre Wagner-kommandører at de anser pågripelsen og dommen som urettferdig.

HUSARREST: Aleksej Moskalev ble satt i husarrest etter pågripelsen. Like før domsavsigelsen flyktet han til Belarus, der han seinere ble pågrepet. Her er han avbildet i sin egen leilighet. Foto: Natalia Kolesnikova / AFP
HUSARREST: Aleksej Moskalev ble satt i husarrest etter pågripelsen. Like før domsavsigelsen flyktet han til Belarus, der han seinere ble pågrepet. Her er han avbildet i sin egen leilighet. Foto: Natalia Kolesnikova / AFP Vis mer

I brevet ber Prigozjin påtalemyndigheten «sjekke lovanvendelsen» i dommen mot Moskalev, og foreslår å la Wagner-affilierte advokater delta i saken.

- Prigozjins reaksjon er spesielt ironisk, all den tid han var en av de største og mest uttalte støttespillerne til å utforme lovverk for å straffe de som «diskrediterer militæret», skriver den anerkjente tenketanken Institute for the Study of War (ISW) i en fersk analyse.

ISW tror dermed reaksjonen kan skyldes at Prigozjin prøver å utnytte den offentlige debatten hendelsen har utløst for å posisjonere både seg selv og Wagner-gruppa.

Massiv interesse

Saken har nemlig fått massiv oppmerksomhet både i Russland og internasjonalt, og går inn i rekka av flere pågripelser av enkeltpersoner den siste tida.

En skolelærer på Krim-halvøya, som har vært okkupert av Russland siden 2014, er idømt en bot på 100 000 rubler, også han for «diskreditering av militæret».

Det melder Meduza.

Læreren ble også satt under husarrest etter at han i september i fjor spilte den ukrainske krigsvisa «Bayraktar» i klasserommet på skolen der han arbeidet.

Sangen spiller på Bayraktar-dronene den ukrainske hæren har hatt stor nytte av i forsvaret mot de russiske styrkene.

Læreren fikk sparken etter opptrinnet. Også i hans tilfelle brukes uttalelser i sosiale medier for å rettferdiggjøre videre straffeforfølging.

I oktober skrev læreren et innlegg på VKontakte, et russisk sosialt medie ikke ulikt Facebook, blant annet at uskyldige kvinner og barn i Donbas har blitt bombet av russiske fly i åtte år.

- Svært redde

Jørn Holm-Hansen, Russland-kjenner og seniorforsker ved OsloMet-NIBR, tror russiske myndigheter oppfattes som svært redde for at kritikk mot krigen skal spre seg.

- Det er ingen som tror regimet faller fordi noen ytrer noe i et klasserom, men det er nok ment å ha en avskrekkende effekt, sier han.

Han tror regimet ønsker å kvele krigsmotstand ved fødselen, og å gjøre et eksempel av selv enkeltpersoner som ytrer seg mot den.

- Det er også en del overivrige aktører nede i systemet, som vil vise at de er lojale mot regimet og tar handlekraft. De snuser opp tilfeller som dette, og setter inn tiltak for å vise at de er på ballen, sier Holm-Hansen.

Holm-Hansen påpeker at det russiske regimet har interesse av å vise fram at de har kontroll, også på motstand mot dem selv.

- Kretsen til Putin holder seg ikke med ham på grunn av ideologien hans, men fordi han har makta. Hele systemet er basert på at det er stabilt. Hvis det tillates slinger i valsen, og folk tror han kan falle, vil også klientene hans være i fare for å falle, sier Holm-Hansen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer