Straffes hardest i nord

Sørlendinger, telemarkinger og vestfoldinger får mest straffenedsettelse når de tilstår. I Nord-Norge hjelper det lite å legge kortene på bordet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

OSLO/GRIMSTAD/TROMSØ (Dagbladet): Det viser en undersøkelse fra Domstolsadministrasjonen (DA) i Trondheim, som er gjengitt i DAs aktualitetsmagasin «Rett på sak». I tingrettene i Hålogaland lagdømme ble det bare gitt tilståelsesrabatt i 26 prosent av tilståelsessakene i det undersøkte materialet. Hålogaland omfatter fylkene Nordland og Troms.

-  Vi er et hardt folkeslag, og straffer deretter, sier førstestatsadvokat i Troms og Finnmark, Lars Fause, med et smil.

Umiddelbart har han ingen åpenbar forklaring på den geografiske variasjonen i undersøkelsen, men understreker at det til sjuende og sist er domstolen som fastsetter den såkalte tilståelsesrabatten. Likevel legger han ikke skjul på at han er en svært viktig premissgiver.

-  Påstanden kan nok være førende, ja, erkjenner Fause.

FAKTA

Strafferabatt

I 2001 endret Stortinget straffeloven slik at dommerne i straffeutmålingen i formildende retning skulle legge større vekt på tilståelser.

Likevel går antall tilståelsessaker tilbake i Norge.

Advokat Harald Stabell mener at kriminelle som tilstår, bør få straffen redusert med inntil det halve.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.