Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Indonesia:

Straffes med 100 piskeslag etter sex

Det indonesiske kjæresteparet ble straffet offentlig, etter de ble tatt for å ha sex før ekteskapet.

ACEH: Mann blir straffet med 100 piskeslag etter å ha blitt tatt for å ha sex før ekteskapet. Foto: AFP
ACEH: Mann blir straffet med 100 piskeslag etter å ha blitt tatt for å ha sex før ekteskapet. Foto: AFP Vis mer

Et par fra provinsen Aceh i Indonesia har blitt dømt for å ha sex før ekteskapet. Det yngre paret, som ble oppdaget midt i akten, ble dømt til 100 piskeslag for brudd på den islamske loven, melder nyhetsbyrået AFP.

Islam er den mest utbredte religionen i Indonesia, men Aceh er den eneste provinsen som praktiserer sharialover, som blant annet innebærer pisking som straff for en rekke lovbrudd.

Både menn og kvinner kan dømmes til pisking for homofili, å drikke alkohol og for å ha sex utenfor ekteskapet.

Korte pauser

Fredag fikk paret straffen utenfor en moské i den lille byen Jantho. Den offentlige piskingen ble gjort av et såkalt shariapoliti.

Med tanke på coronapandemien var det tilrettelagt for å opprettholde smittevern under avstraffelsen. Alle brukte munnbind og hansker.

Ifølge den tyske avisa Bild skal mannen som utførte piskingen ha holdt korte pauser mellom piskeslagene, når den dømte hadde voldsomme smerter, før han fortsatte.

Leder for kriminaletterforskningen hos påtalemyndigheten Agus Kelana Putra sier til den tyske avisa at straffen var passende.

- Dette unge paret fortjente hundre piskeslag for å ha overtrådt islamsk lov, sier han.

FØLGES: Her følges kvinnen ut foran moskeen, hvor hun senere ble pisket ett hundre ganger. Foto: NTB Scanpix
FØLGES: Her følges kvinnen ut foran moskeen, hvor hun senere ble pisket ett hundre ganger. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ulik praksis

Amnesty International har tidligere kalt straffemetoden for «ondskapsfull, umenneskelig og nedverdigende».

Indonesias president, Joko Widodo, skal ha bedt om en slutt på offentlig pisking, men en avtale fra 2001 mellom Aceh og landets myndigheter lar provinsen følge egne, religiøse straffelover.

Flere muslimske land, som Saudi-Arabia, Sudan og Iran, har sharialover, men ulike steder har ulik praksis når det kommer til tolking av lov og straff. I Indonesia er 87 prosent av de nesten 255 millioner innbyggerne muslimer. Resten er kristne, hinduistiske og buddhistiske minoriteter.

UVANLIG: Indonesia har tatt et noe uvanlig grep for å få folk til å holde seg hjemme under coronapandemien. Video: CNN. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

Ny lov

I fjor fikk noen av lovene med religiøst opphav gjennomslag på nasjonalt plan, skriver Reuters. I september ble det forbudt å sex utenfor ekteskapet.

Det betyr at et ugift par som bor sammen nå kan bli fengslet i seks måneder, eller få en bot på ti millioner indonesiske rupier. Det tilsvarer i underkant av 6700 norske kroner, og er ifølge Reuters rundt tre måneders lønn for mange indonesiere.

- Staten må beskytte borgerne mot atferd som er imot befalingene fra gud, sa politiker Nasir Djamil, for det islamske partiet Partai Keadilan Sejahtera, til Reuters den gang.

Menneskerettighetsorganisasjoner har gått hardt ut mot lovene, og The Institute for Criminal Justice Reform frykter det vil ramme flere millioner i Indonesia.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!