Straffes med voldtekt

Keba Sebetoane er lesbisk. Derfor ble hun voldtatt av en mann hun anså som en venn. Voldtekt er nemlig ikke en uvanlig straff mot dem som utfordrer tradisjonelle kjønnsroller i Sør-Afrika.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hvis jeg sa nei, ville jeg ha blitt slått. Hvis jeg sa ja, ville jeg ha blitt voldtatt. Jeg var forsvarsløs. Jeg holdt munn, og dermed skjedde det, forteller 17 år gamle Keba i dyp sorg.

Grunnloven i det nye demokratiske Sør-Afrika savner sidestykke på et kontinent der homoseksualitet i stor grad anses som uafrikansk og som et stort tabu.

Men selv om Sør-Afrikas grunnlov gir homoseksuelle like rettigheter som heterofile, også rett til adopsjon og arverett, gis ikke homoseksuelle den beskyttelsen de trenger, ifølge menneskerettsorganisasjoner.

Mens hat-handlinger og andre voldshandlinger ikke er uvanlige mot homoseksuelle i de fleste samfunn, skiller Sør-Afrika seg negativt ut. Her virker det som om voldtekter er den vanligste «straffemetoden». I hvert fall i de fattige, marginaliserte, svarte bydelene.

Voldtekter

Menneskerettsaktivister og forskere mener at voldtektene skjer fordi lesbiske utfordrer den tradisjonelle, mannlige autoriteten.

Hatet forsterkes ved at kvinner de seinere årene har fått viktigere rolle i samfunnet, samtidig som arbeidsledigheten blant menn er stor.

- Sør-Afrika er et kvinnediskriminerende samfunn. Menn føler de har makt gjennom sin maskulinitet, og vold blir brukt for å styrke mannens følelse av makt, sier forskerne Graeme Reid og Teresa Dirsuweit i en ny rapport om forholdene i bydeler i Johannesburg.

Aktivisten Donna Smith har lansert kampanjen «roser har torner», for å skape oppmerksomhet rundt det hun kaller hat-volden. Hun oppfordrer myndighetene til å vedta tøffere lover mot slik kriminalitet.

- Av 33 tilfeller av vold mot lesbiske som vi fikk kjennskap til, ble en overgriper rettsforfulgt og straffedømt, sier Smith. Et tegn. ifølge Smith, på at politiet ikke tar slike saker særlig alvorlig.

«For mye mann»

- Ei jente ble skutt i hodet fordi en fyr følte at hun oppførte seg for mye som en mann. Han ble arrestert for ulovlig besittelse av våpen, men slapp ut mot kausjon på 120 rand (et par hundre kroner). Det er en ekstrem sak, men ikke en uvanlig reaksjon, forteller Smith.

President Thabo Mbeki har beskrevet Sør-Afrika som et land med to nasjoner: En rik og hvit, en fattig og svart.

Smith peker på at lesbiske er de mest marginaliserte av alle, bort sett fra hjemløse.

- Hvis man snakker om svarte, kvinner, lesbiske og svarte bosettinger, ja da kommer man ikke lavere, sier Smith.

Sebetoane er, til tross for voldtekten, optimistisk med tanke på framtida.

Hun har utdannelse og håper å bli forsker. I fjor kom hun «ut av skapet» og fortalte familien sin at hun var lesbisk.

- Jeg er lesbisk. Hvis dere elsker meg, bør dere være opptatt av min lykke, sa hun til familien.

- Hvorfor skulle mitt liv være i et skap. Hvorfor skal ikke jeg kunne snakke som alle andre. Jeg vil være fri, sier hun.

Men menneskerettsaktivister frykter at det vil gå lang tid før sørafrikanske myndigheter klarer å få bukt med volden mot homoseksuelle i Sør-Afrika.

Fattig trøst

Likevel, homoseksuelle i Sør-Afrika har en fattig trøst i at de har langt bedre forhold enn sine naboer.

I Zimbabwe kaller president Robert Mugabe homoseksuelle «vesener mer laverestående enn hunder og griser». I Namibia arresterer myndighetene homoseksuelle, og på Zanzibar har myndighetene forbudt alle homoseksuelle handlinger.

(.NTB)

VOLDTATT: 17 år gamle Keba Sebetoane ble voldtatt av en venn som følge av at hun hadde fortalt at hun er lesbisk. I mange fattige strøk tar menn i bruk voldtekt for å «straffe» lesbiske.