Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Straffesak etter hiv-smitte på Oppdal

En 41 år gammel hiv-smittet mann fra Oppdal må møte i Orkdal herredsrett i morgen, tiltalt for å ha overført hiv-viruset til en tidligere samboer. Han er også tiltalt for å ha utsatt en annen tidligere samboer for smittefare.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to kvinnene var samboere med mannen henholdsvis i 1992-1993 og fra 1993 til 1997, går det fram av tiltalebeslutningen. Begge har anmeldt mannen fordi han hadde samleier med dem, uten å informere om hiv-smitten, og uten å ta forholdsregler mot smitte.

Den første kvinnen har fått påvist hiv-smitte. Den andre, som oppdaget at mannen var hiv-positiv, er ikke blitt smittet. 41-åringen har ikke erkjent seg skyldig etter tiltalen..

Mannen er tiltalt etter straffelovens paragraf 155, som har en strafferamme på tre års fengsel. Tiltalen bygger på en straffebestemmelse om spredning av smittsom kjønnssykdom. Lovparagrafen ble i 1995 endret til å gjelde 'allmennfarlig smittsom sykdom'.

Hiv-saken fra Oppdal ble offentlig kjent i januar 1998. Kommunehelsetjenesten i Oppdal sendte brev til bortimot 20 personer, med oppfordring om hiv-test. Mange flere fryktet at de kunne ha blitt smittet, og over 100 personer lot seg hiv-teste etter at saken fikk stor oppmerksomhet i mediene.

Orkdal herredsrett har satt av to dager til straffesaken, som holdes i Orkanger. Aktor i saken er politiinspektør Per Morten Schjetne ved Uttrøndelag politikammer. Advokat Olav M. Hohle er forsvarer for 41-åringen, og advokat Terje Lium er bistandsadvokat for de to kvinnene.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media