- Straffeskatt for hjemmesitterne

To av tre førstegangsvelgere satt hjemme ved siste lokalvalg. KrFU-leder David Hansen tar nå til orde for at hjemmesitterne bør ilegges bot eller straffeskatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har tenkt mer og mer på at det å avgi stemme ved valg ikke bare er en rettighet, men en plikt, sier David Hansen. - Derfor kunne jeg tenke meg å foreslå bot eller straffeskatt for hjemmesittere. Så får man heller markere eventuell protest ved å stemme blankt, sier Hansen.
I Belgia er det obligatorisk å stemme. Lar man være, får man en bot på 300 kroner.

AUF-LEDER, EVA KRISTIN HANSEN (27): - Partiene må bli flinkere til å prioritere saker som ungdom er opptatt av: skole, studiepolitikk, miljø og boligpolitikk. Skolen må bli åpnere for politisk debatt også utenom valgene.

Formann i FpU, BÅRD HOKSRUD (27): - Årsaken til den labre interessen er bl.a. å finne i måten partiene arbeider på. Det blir gjerne masse ord og lite handling. Men når det er sagt så er tross alt Frp det partiet hvor politikerne sier klart og tydelig hva de mener.

LEDER I SU, KARI ANNE MOE (23): - SU opplever stor tilstrømming, og SV går inn for stemmerett for 16-åringer ved lokalvalg. Den labre interessen for valg og partier er uttrykk for mistillit. Den brede enigheten gjør det vanskelig å se forskjell på partiene. Ett av våre hovedslagord er at «noen taper på det vi står for», det vil si de aller rikeste.

LEDER I SpU, ANNE BEATHE KRISTIANSEN (26): - Ungdom lar seg helst engasjere i enkeltsaker. Det var en enkeltsak, EU, som gjorde meg politisk aktiv, og det er den som fortsatt holder gløden oppe. Partiene må bli flinkere og mer villige til å slippe fram ungdom på valglistene, ikke minst til stortingsvalg.

LEDER FOR UNGE HØYRE, INE MARIE ERIKSEN (24): - Partiene må nominere flere unge til valglister både lokalt og nasjonalt. Den hierarkiske organisasjonskulturen bør gjøres flatere,og man bør bli mindre opptatt av medlemstall. Partiene bør gjøre mer bruk av alternative kanaler, f.eks. diskusjonsgrupper på nettet, kampanjegrupper og seminarer om enkeltsaker.

LEDER AV UNGE VENSTRE, JENNIE JOHNSEN (22): - Venstre går inn for stemmerett for 16-åringer ved lokalvalg. Kommuneloven gir store muligheter for å bruke ungdom som en ressurs i utvalg og nemnder. Det bør politikerne benytte seg av. Kontakten med ungdomsorganisasjonene og de unge må også bedres.

UNGDOM UTFORDRER: Ungdom svikter det tradisjonelle partiarbeidet, og to av tre førstegangsvelgere sitter hjemme. Lederne for stortingspartienes ungdomsorganisasjoner, her samlet på Løvebakken, mener de unge er politisk engasjert. Men partiene må bli flinkere til å løfte fram ungdom og prioritere saker ungdom er opptatt av. Fra venstre : Kari Anne Moe (SU), David Hansen (KrFU), Ine Marie Eriksen (Unge Høyre), Bård Hoksrud (FpU) og Eva Kristin Hansen (AUF). Bak til venstre Anne Beathe Kristiansen (Senterungdommen).