Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Strak kurs mot dommedag

EU har bestemt fiskekvotene for 2011. De skal fiske dobbelt så mye som anbefalt av forskerne.

IKKE FORNØYDE: Fiskerne i EU er ikke fornøyde med kvotekuttene. Forskere og miljøvernere er heller ikke fornøyde med kuttene, som er omlag halvparten av hva de bør være, for at fiskebestandene skal være stabile. Her er franske fiskere med en last torsk. Foto: AFP
IKKE FORNØYDE: Fiskerne i EU er ikke fornøyde med kvotekuttene. Forskere og miljøvernere er heller ikke fornøyde med kuttene, som er omlag halvparten av hva de bør være, for at fiskebestandene skal være stabile. Her er franske fiskere med en last torsk. Foto: AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I en nedslående rapport fra EU-kommisjonen om overfisket i unionen, står det at 72 prosent av fiskebestandene i EU er overfisket. Det betyr at bestandene ville gitt mer fisk, hvis man fanget færre fisk.

I rapporten står det videre at torskebestanden i Nordsjøen (Skottland og Kattegatt) ikke viser noen tegn til bedring, videre anbefales et kutt i kvotene på 50 prosent for 2011.

Det rådet fulgte imidlertid ikke EUs fiskeriministeret da de bestemte kvotene i går. Kvotene kuttes med 18 prosent, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Dermed fortsetter EU å sette kvotene slik at det på sikt blir mindre og mindre ressurser å hente fra havet.

- EU tar kortsiktige hensyn Nina Jensen er fagsjef i WWF Norge og er Master of Science i marinbiologi. Hun er ikke overrasket over EUs nye kvoter.

- Hvorfor følges ikke forskernes råd?

- Det er et spørsmål som vi stiller oss hver eneste gang de setter nye kvoter. Det viser at EU tar kortsiktige hensyn, og det viser den store svakheten EU har med en felles forvaltning av fiskeressursene. 80 prosent av fiskebestandene i EU er overfisket, ved å fortsette denne trenden, ser det dårlig ut for framtida, sier Jensen til Dagbladet.

KRITISK: Nina Jensen i WWF mener EU trenger en ny måte å fastsette kvotene. Foto: WWF
KRITISK: Nina Jensen i WWF mener EU trenger en ny måte å fastsette kvotene. Foto: WWF Vis mer

Norge har en bærekraftig bestand av torsk i Barentshavet og forsøker å påvirke EU til å følge forskernes råd. Jensen skryter av Norges innsats for å påvirke EU til å drive en forsvarlig forvaltning av fisk.

Dommedag i 2050 - Hvordan hadde Norges fiskeriforvaltning vært, hvis vi hadde vært medlem av EU?

- Norge som en av verdens største fiskerinasjoner, som har blant verdens mest velfungerende fiskeribestander, må ta dette med seg i et spørsmål om et eventuelt EU-medlemskap. Dette er en viktig årsak til at vi ikke er med i EU, sier Jensen.

Dommedagsprofetien sier at verdens store fiskebestander vil være nærmest utryddet innen 2050, hvis man fortsetter å lukke ørene for forskernes råd.

- Jeg tror man vil rette på politikken og unngå dette, men så langt ser man ingen signaler på det. Dette er strak kurs mot dommedag, i hvert fall på utvalgte bestander. Det som provoserer meg mest, er at man ikke bare ødelegger havmiljøet og arbeidsplassene til fiskerne, man kunne hatt et langt høyere uttak av fisk, hvis man hadde forvaltet dette skikkelig.

- Trist jul for fiskere Representanter for fiskerne mener EUs kutt i kvotene er altfor store.

- De store kuttene fra Brussel, vil føre til nok en trist jul i mange fiskerisamfunn, sier Struan Stevensen, visepresident i EU-parlamentes fiskerikomité, til The Guardian.

Den belgiske fiskeriministeren, Kris Peeters, ledet forhandlingene, som pågikk over tre dager.

MATGUIDE: WWFs lommeguide til deg som ikke ønsker å spise utrydningstruet fisk. Faksimile: WWFs lommeguide
MATGUIDE: WWFs lommeguide til deg som ikke ønsker å spise utrydningstruet fisk. Faksimile: WWFs lommeguide Vis mer

- Det er ikke lett å komme hjem med en beskjed om at kvotene kuttes med 40 prosent, sier Peeters.

Her er WWFs guide til hvilken fisk du bør spise. (pdf)

DYSTERT: Utviklingen av store havfisk siden 1960. Kilde: wildlifetrusts.org
DYSTERT: Utviklingen av store havfisk siden 1960. Kilde: wildlifetrusts.org Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!