Strakstiltak i Norge etter munn- og klovsykeutbruddet

- Viktig at alle som har vært i landet ikke kommer i kontakt med norske dyr.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen (Sp) har satt i gang strakstiltak etter at det er påvist munn-og klovsykeutbrudd i Storbritannia.

- Vi ser alvorlig på situasjonen i Storbritannia. Det er viktig at alle som har vært i landet ikke kommer i kontakt med norske dyr, og at de henvender seg til Mattilsynet for hvordan de skal opptre, sier landbruks-og matminister Terje Riis-Johansen til NTB.

Landbruks-og matdepartementet holder kontakt med myndighetene i Storbritannia, slik at de kan vurdere ytterligere tiltak forløpende.

Seniorrådgiver Gunnar Syverud i Landbruk- og matdepartementet sier til Dagbladet.no at tiltakene er i tråd med EØS-avtalen, og at Norge ikke har iverksatt egne strakstiltak.

- Dette er strakstiltak vi er pålagt under EØS-avtalen. Alt som gjøres i slike situasjoner må være i tråd med måten EU håndterer saken på. Det skal veldig mye til for at vi iverksetter egne tiltak, sier Syverud.

Erfaringene fra forrige gang det var utbrudd av munn- og klovsyke i Storbritannia viser at det er en ekstremt smittsom sykdom. I 2001 måtte over 2000 besetninger, det vil seks millioner dyr avlives.

Epidemien ble et hardt slag mot den britiske økonomien. Kostnadene er beregnet å ha kommet opp i nesten 100 milliarder kroner.

Statsminister Gordon Brown ledet i går kveld et krisemøte per telefon med Cobra, regjeringens spesialgruppe som kun blir nedsatt i krisesituasjoner. Brown returnerer nå til London fra ferie tidligere enn planlagt for å ta hånd om situasjonen.

TILTAK: Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen. Foto: Scanpix
TILTAK: Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen. Foto: Scanpix Vis mer

Her hjemme advarer Syverud folk mot å få panikk.

- Det er mange utbrudd over hele verden omtrent hele tiden. I Norge var det siste utbruddet i 1951, sier Gunnar Syverud til Dagbladet.no.