Strakstiltak i Norge etter munn- og klovsykeutbruddet

- Viktig at alle som har vært i landet ikke kommer i kontakt med norske dyr.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen (Sp) har satt i gang strakstiltak etter at det er påvist munn-og klovsykeutbrudd i Storbritannia.

- Vi ser alvorlig på situasjonen i Storbritannia. Det er viktig at alle som har vært i landet ikke kommer i kontakt med norske dyr, og at de henvender seg til Mattilsynet for hvordan de skal opptre, sier landbruks-og matminister Terje Riis-Johansen til NTB.

Landbruks-og matdepartementet holder kontakt med myndighetene i Storbritannia, slik at de kan vurdere ytterligere tiltak forløpende.

Seniorrådgiver Gunnar Syverud i Landbruk- og matdepartementet sier til Dagbladet.no at tiltakene er i tråd med EØS-avtalen, og at Norge ikke har iverksatt egne strakstiltak.

- Dette er strakstiltak vi er pålagt under EØS-avtalen. Alt som gjøres i slike situasjoner må være i tråd med måten EU håndterer saken på. Det skal veldig mye til for at vi iverksetter egne tiltak, sier Syverud.

Erfaringene fra forrige gang det var utbrudd av munn- og klovsyke i Storbritannia viser at det er en ekstremt smittsom sykdom. I 2001 måtte over 2000 besetninger, det vil seks millioner dyr avlives.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer