Strakstiltak mot storby-eksos i Oslo og Bergen

Økte bompenger, bare tillatt å kjøre til sentrum annenhver dag, redusert fart på innfartsveier og forbud mot enkelte kjøretøytyper i sentrum. Dette kan bli virkeligheten for bilistene i Oslo og Bergen allerede fra høsten av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samferdselsminister Odd Einar Dørum vil innføre såkalte veisoner der det blir dyrere å kjøre i visse deler av byen og på tider av døgnet da trafikken er tettest.

Men fordi dette krever en endring av loven og tidligst kan settes i gang om ett år, vil Dørum innføre strakstiltak i de største byene.

Tiltakene vil i første runde vil bli innført i Bergen og Oslo. Seinere vil tiltakene også gjelde Stavanger, Trondheim og Drammen.

  • Den såkalte «Paris-modellen» innføres. Det betyr at bare biler med registreringsnumre som starter på oddetall får kjøre innenfor bomringen på mandager. De med partall får kjøre på tirsdager, og sånn fortsetter det utover i uka.
  • Økte bompengesatser på dager der utslippene av CO-2 overstiger maksimumsgrensene.
  • Reduserte fartsgrenser på innfartsårene.
  • Forbud mot visse kjøretøy i sentrum på dager der utslippene overstiger tillatt maksimumsverdi. Dette kan gjelde tungtrafikk som kjører på diesel, biler uten katalysator og biler med piggdekk.