Strålebehandling ved livmorhalskreft er blitt mer effektiv

Gode resultater, viser internasjonal studie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er resultatet av en stor internasjonal studie som legges fram i Spania lørdag. Studien har tatt for seg kombinasjonen av tre typer brachyterapi, som er en form for strålebehandling der pasienten tilføres stråling fra radioaktive stoffer.

Behandlingen kan utføres på tre ulike måter. Metodene har forandret måten legene kan behandle livmorhalskreft på. Det er nå mulighet for å tilføre stråling rettet mot svulsten, men unngå andre organer, ifølge doktor Lars Fokdal fra Universitetssykehuset i Aarhus, som presenterer studien.

Det har vært knyttet bekymring til om teknikkene kan øke risikoen for negative bivirkninger som oppstår tre måneder eller senere etter at behandlingen er avsluttet.

Studien, som Fokdal har gjennomført sammen med kolleger i Østerrike, Frankrike, Storbritannia, Slovenia, Nederland og Irland, fant at det ikke var tilfelle.

- Vi har funnet at kombinasjonen av to av behandlingsmetodene, intrakavitær brachyterapi og interstitiell brachyterapi, gir oss mulighet til å gi høyere doser uten at blærer og tarm blir utsatt for høyere stråling. Dette betyr at det ikke var noen økt risiko for bieffekter på senere tidspunkt, men det er større sannsynlighet for å bli kurert, sier Fokdal.

(NTB)